Återblicksrecension: The Burning.


Titel: The Burning. (1981)

Regi: Tony Maylam.

Manus: Harvey Weinstein, Tony Maylam.

I rollerna bland annat: Brian Matthews, Holly Hunter, Jason Alexander.

Story:

The Burning handlar om hämnd och makaber grymhet. I ett sommarläger omvandlades ett spratt till dråpförsök. Vaktmästaren Cropsy fick hemska brännskador efter några ungdomars bus. Eftersom läkarna inte kunde göra något åt Cropsy numera hemska brännskadade utseende så kokar en ilska inom vaktmästarens kropp. Han beslutar sig att hämnas, och han tar häcksaxen med sig…

Ultrarå gore!

The Burning är en film med mycket plågsamma scener. Den var så brutal att den förbjöds i många länder som Storbrittanien och Tyskland. Den klipptes ned många sekunder för att den skulle komma ut på marknaden. Nu finns den oklippt, och här finns de mycket brutala sekunderna som får ens mage att vrida sig. Tom Savini står för effekterna, efter hans succéer med Dawn Of The Dead och Friday The 13th erbjuder han mycket gore och blod. Faktiskt så tackade Savini nej till effektjobbet för Friday The 13th 2 för att han ville göra effekterna i The Burning.

Kopia till Friday The 13th?

Det är en svår fråga att svara på. Men jag svarar ja och nej. The Burning utspelas sig på ett sommarläger, precis som Crystal Lake gör i Friday The 13th, och det är grymma mord. Folk har sex och man ser inte mördarens ansikte (förrän i slutet). Men där slutar likheterna tycker jag. The Burning har en annorlunda stil än vad Friday The 13th har, den känns mörkare. Det är nog det billiga bildspelet som gör det. Många karaktärer har faktiskt djup och det finns ingen typisk splatterfilmsbimbo med i The Burning. Det märks att det är en helt annorlunda film, trots likheterna med Sean Cunninghams klassiker.

Kända skådespelare!

Två kända skådespelare syns i birollerna, innan de blev riktigt kända. Det är Oscar-vinnaren Holly Hunter och Jason Alexander. (George i Seinfeld) Det är rätt kul i efterhand att se dessa skådespelare när de var unga. Andra mindre kända skådespelare från den bortglömda men roliga Bilskolan har också roller i denna skräckklassiker.

Killen i nummer 96-tröjan är ingen mindre än Jason Alexander! 

Hur är filmen idag jämfört med då?

The Burning fick min mage att vända in och ut när jag var yngre. Dess brutalitet, tillsammans med filmens foto och musik bidrog med en obehaglig känsla. Jag som tyckte att Jasons filmer var chockerande då – det är inget jämför med Cropsys använding av häcksaxen. Idag känns den fortfarande brutal men det märks att filmen är från 1981. Savinis gore fungerar ännu men sminkningen av Cropsys ansikte ser gummiaktigt ut numera. Men jag gillar filmens bildspråk, mörker och ultravåldet. Det är en nostalgisk splatterrulle som inte ska underskattas.

Tre plus:

  • Tom Savinis effekter är bland det bästa han gjort. Det kan få hårdkokta folk att säga ”eew” i vissa scener.
  • Filmens bildspel och foto ger en billig känsla, vilket passar filmen perfekt. Den där 1980-talskänslan är svårslagen.
  • Skådespelarlistan är inte så dum. Jag menar, Holly Hunter är ju med!

Tre minus:

  • Trots att goren fungerar ännu, så känns några scener lite gamla. Särskilt Cropsys ansiktsminkning.
  • Alfred är en underlig kuf.
  • Precis som många slashers så är den rätt förutsägbar.
Undrar om Cropsy ska klippa häcken?

The Burning må ha åldrats en del, men den har åldrats med värdighet. Det är mer än den bästa Friday The 13th-kopian. Den står på egna ben och goren är på topp. The Burning är stämningsfull och är en sann skräckfilmsklassiker. Men den är riktigt svår att få tag på. Jag fick tag på mitt exemplar på Discshop för många år sedan. Det är om det finns något exemplar utomlands. Äslkar du gore? Då rekommenderar jag definitivt The Burning!

Betyg: En stark fyra av fem. (ett är lägst medan fem är högst.)

Här är en trailer.

One thought on “Återblicksrecension: The Burning.

  1. Pingback: Friday The 13th IV – The Final Chapter firar 30 år idag! | Man Of Svensätra - en gamertecknare med hjärtat på rätt ställe

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s