Återblicksrecension: Alla Friday The 13th-filmerna. (innehåller spoilers)


Jag har växt upp med Jason Voorhees och alla hans filmer. De tolv filmerna han är med i, inklusive Freddy Vs. Jason, är för mig rena klassiker. Men det behöver inte betyda att de är bra eller dåliga.

Men! Det här inlägget innehåller spoilers. Om du inte vill veta något pga att du inte sett filmerna, läs inte. Säg inte att jag inte varnade dig.

Så här tycker jag om varje film.

Friday The 13th.

Originalet. Här började allt. Ett gäng ungdomar ska få i ordning ett nedlagt läger som stått tomt i 20 års tid. Men vad de inte förväntar sig, är anledningen till varför det blev nedlagt. En blodig och dödlig anledning…

Friday The 13th är en underbar film, den njuter jag av att få se på grund av nostalgin. Den är inte originell och så värst spännande, men den har en ljuvlig stämning. Mrs. Voorhees är en makalös mördare och det är den mest stilfulla filmen av alla. Sean S. Cunningham har gjort en legendarisk film.

Tre plus:

 • Harry Manfredinis musik startade i denna film. Likt Hitchcocks filmer är den riktigt nervkittlande. Detta är riktig skräckfilmsmusik!
 • Bra rollbesättning. Kevin Bacon har en biroll här, men tyngden bärs av Adrienne King som Alice och Betsy Palmer som Mrs. Voorhees.
 • Tom Savinis makeup och goreeffekter är riktigt bra gjorda. Fortfarande efter 30 år.

Tre minus:

 • Väldigt förutsägbar. Man vet att det ska hända något. Dessutom är den fylld med klichéer – regn, bilar som inte startar, döda telefoner…
 • Trots de grova klippningarna är borta (undvik den hårt klippta versionen!) så finns det vissa saker som jag förundras över. Vad hände med Claudette i början?
 • Mrs. Voorhees måste vara duktig på att städa efter sig. Många av morden forsar det verkligen blod. Dessutom – var gömmer hon kropparna? Vad hände med Brenda?
Visste du att: Sally Field försökte få rollen som Alice, men övervanns av Adrienne King.

Friday The 13th är en av mina personliga favoriter, den är en skön klassiker med hjärtat på rätt ställe. Betyg: Fem av fem. (1 är lägst, 5 är högst)

Friday The 13th II.

Alice överlevde den arga moderns attacker. Men inte sonens… Jason Voorhees hämnas på lägret som fick honom att drunkna, och för hans mors död. Filmen utspelar sig fem år efter första filmen, och dessutom i en annan del av sjön.

Den andra filmen är mycket mörkare, det märks på det mörkare tonen i fotot och inte minst sagt Harry Manfredinis musik. Storyn är mindre fokuserad men det övervägs av spänningen.

Tre plus:

 • Här får man se vad Jason går för. Han är strateg, en smygare och en riktig slagskämpe. När han jagar Ginny i slutet ska man vara rädd.
 • Den sista halvtimmen, där Ginny måste kämpa, fly och övervinna Jason i potatissäck över huvudet – är otroligt spännande. Bäst i hela filmen. Foto, musik och timing är perfekt.
 • Harry Manfredinis nya musik är grövre och tyngre än i första filmen. Men det finns delar från första delens musik här med också.

Tre minus:

 • Det var meningen att Tom Savini skulle göra effekterna i denna film, men han tackade nej på grund av att han ville hålla på med The Burning. Det märks att han inte är med, för effekterna är slarvigare gjorda. Filmen i sig känns billigare och mindre professionellt gjord.
 • Ett hundlik som ser misstänkt ut som Muffin hittas i skogen. Men hunden kommer i slutet av filmen. Hur är det möjligt? (Ginny kanske drömde detta när Jason attackerade henne)
 • Fungerar toaletten i Jasons lilla ruckel?
Visste du att: Jasons klädstil skulle se precis ut som mördaren i den bortglömda klassikern Staden som fruktade solnedgången.

Utav de fyra första filmerna är detta den sämsta av dom. Men det är en mycket bra uppföljare. Betyg: En stark trea av fem.

Friday The 13th III.

Jason fortsätter sitt mördande, denna gång sätter han kurs mot Higgins Haven. Det är en liten stuga med en riktigt stor lada.

Steve Miner regisserade del två, var delaktig i del ett och återvänder här med del tre. Men här har han bytt filmstil totalt jämfört med tvåan. Men det riktigt billiga utförandet övervägs av filmens coolhet. Motorcykelgäng, 3D och här får Jason tag på den ökända ishockeymasken.

Tre plus:

 • Musiken från del ett och del två återanvänds flitigt i Friday The 13th III. Det är faktiskt ett smart drag, för den gör filmen lite mer skrämmande än vad den borde vara. Men även om Harry Manfredinis namn står i förtexterna som musikansvarig, har han bara gjort ett stycke i denna film, nämligen den coola discotemat. I övrigt fungerar musiken i slutet bra.
 • Jag gillar många av birollerna här. Shelly och motorcykelgänget är härliga. Men bäst är ändå Richard Brooker som Jason. Han är en bjässe dessutom.
 • Gore-effekterna är det inget fel på. Jason är brutal här.
Visste du att: Inte med tvåans inledning, så är faktiskt den tredje filmen den enda i serien som namnet Jason aldrig nämns verbalt.

Tre minus:

 • Logik har aldrig funnits i en Jason-film. Men något som är väldigt ologiskt är hur Jasons utseende ändrats rejält från del två till del tre. Okej, att han har bytt kläder är en sak. Men att ha växt cirka 25 cm? Och hur kan hans ansikte ändras så rejält? Det mest underliga är att det är samma regissör som gjort både tvåan och trean.
 • Vad hände egentligen med Chris i det förflutna? Våldtog Jason henne? Hur överlevde hon? Hennes berättelse är fullt med frågor.
 • Filmen är väldigt billigt gjord. Fotot är sunkigt (det kan också vara en fördel visserligen) och grynigt. Även om det är 3D i filmen så är det rätt uselt.

Friday The 13th III är inte den mest läskiga filmen i serien, och är klart minst läskig av de fyra första filmerna. Men den är också den coolaste i serien med sitt sunkiga utseende och Jason ser grym ut i sin hockeymask. Betyg: Fyra av fem.

Friday The 13th IV – The Final Chapter.

Massakern i Higgins Haven lockar till sig en massa poliser, och Jasons kropp tas till bårhuset. Men han är inte död. Han vaknar upp, ännu argare och grymmare än någonsin. Crystal Lake är i fara igen. Men här finns också Jasons mest kända nemesis, Tommy Jarvis.

Den sista delen i de fyra första Friday The 13th-filmerna tar med det bästa av de tre föregångarna och är en vass kniv i hela filmserien. Jason är på sitt argaste humör någonsin och det märks. Våldet och musiken från ettan. Mörkret från tvåan. Hockeymasken och coolheten från trean. Bra stöttepelare men fyran står jättebra på egna ben. Joseph Zito gör sig bra som regissör.

Tre plus:

 •  Bästa rollbesättningen i serien. Corey Feldman och Crispin Glover är de mest kända i filmen. Ted White gör en kanonbra Jason.
 • Denna del känns mest skräckinjagande. Perfekt balans av det mörka fotot från tvåan och Manfredinis mästerliga musik.
 • Tom Savini återvänder för att han ville döda Jason för gott. Det märks på hans effekter. Det är nästan lika brutalt som i The Burning.

Tre minus:

 • Det finns bortklippt material som borde ha tagits med. Som till exempel vad som hänt mamma Jarvis. För i den vanliga versionen togs det aldrig reda på vad som hänt henne. (i den bortklippta scenen hittas hennes kropp i ett badkar fylld med vatten.)
 • Scenen där hunden Gordon slängs ut ur fönstret är underlig. Åker hunden på stryk innan? Hur kunde Jason passera Trish när hon var på väg uppför trappan? Hur kunde Jason gå ned i källaren utan att Rob märkte det?
 • Här ändras Jasons utseende igen. Han har krympt cirka 20 cm.
Visste du att: Början utspelas faktiskt på samma inspelningsplats där trean gjorde.

Denna del är min personliga favorit. Den är spännande, mörk och ger Jason den respekt han förtjänar. Här borde serien ha slutat. (vilket det skulle ha gjort men fansen ville ha mer.) För mig är detta en av världens bästa filmer. Betyg: Fem av fem.

Friday The 13th V – A New Beginning.

Jason är död. Men minnerna och mardrömmarna spökar för Tommy Jarvis som tas in på behandlingshem. Det gör även mardrömmen. Morden fortsätter trots Jason är avliden….

Paramount gjorde denna femte del eftersom fansen ville ha mer utav Friday The 13th. Det var verkligen hett då. Tyvärr är den här filmen väldigt svag, den saknar den tyngd som gjorde de fyra första filmerna så bra. Inte helt värdelös men inte bra heller.

Tre plus:

 • Harry Manfredinis musik fungerar bra ännu. Nyskriven musik och ett fint soundtrack.
 • Morden är ojämna. Ibland är de fantasilösa, men de är många – och några av dom är riktigt grymma.
 • Det är kul att se Corey Feldman i början av filmen.

Tre minus:

 • Roy är en usel Jason-kopia. Trots en väldigt snygg hockeymask så saknar han den där tyngden och ilskan från Jason. Han har ett motiv, men att komma på tanken med att en ambulansförare mörda folk. Nja.
 •  Ingen av birollerna tilltalar. Faktum är att den enda bra skådespelare i filmen är Corey Feldman.
 • Slutet är underligt. Blev Tommy besatt av Jason? Slutet blev ännu underligare när nästa del kom…
Visste du att: Manuset var skrivet från början så att Corey Feldman skulle spela Tommy Jarvis, men han var upptagen med filmen The Goonies. Så den skrevs om för att ge honom en liten roll i början istället.

Friday The 13th V – A New Beginning blev inte riktigt lyckad. Svagt manus, underligt slut och avsaknaden av Jason gjorde detta till en lam del i serien. Lite bättre än vad ryktet säger men inte mer. Betyg: En svag tvåa av fem.

Friday The 13th VI – Jason Lives.

Tommy Jarvis har rymt från behandlingshemmet, och vill få slut på sina mardrömmar. Han gräver upp Jasons lik och överrumplas av två blixtslag som väcker den farliga mördaren till liv igen. Nu är Jason starkare och mer dödlig än någonsin.

Efter fiaskot med femman, ville Paramount ta tillbaks Jason eftersom denna karaktär blev så populär. Men det behövdes en rejäl förändring, så de slopade det mörka som var i föregångarna. De gjorde en lättare film, mycket ljusare och med mer humor. Att förvandla Jason till en mördande zombie var ett klokt drag.

Tre plus:

 • Jason är tillbaka. Här skapas myten att han bara går och aldrig springer.
 • Alice Cooper bidrar med ett par sånger, balnd annat den fantastiska ”He’s Back – The Man Behind The Mask”.
 • Det är den enda filmen som inte visar något naket. En sexscen finns med men inget naket visas alls.

Tre minus:

 • Ingen bakgrundshistoria till vad som hände i slutet av den femte filmen?
 • Borgmästaren i femman sa att Jason var kremerad. Var det en lögn för att inte locka dit galna samlare?
 • Det finns en legend att ett alternativt slut skulle finnas där man kunde se Jasons far, Elias Voorhees. Slutet skulle ha filmats men det har inte bevisats. Jag skulle gärna se hans far.
Visste du att: Det här är den enda filmen i serien det faktiskt finns barn med i sommarlägret. (Inledningen i första filmen räknas inte)

Den sjätte filmen är mycket lättare och inte så fyllt av tung skräck som föregångarna har. Men det är en fördel, eftersom serien var i behov att ändras. Jasons comeback var svårslagen och den är också en av mina personliga favoriter. Betyg: Fem av fem.

Friday The 13th VII – The New Blood.

En ung tonårstjej, Tina, återvänder till sitt barndomshem efter flera år på grund av att hon dräpt sin far med sin ”talang”. Hon kan nämligen förflytta saker och ting med tankekraft. Men en kväll gör hon misstaget att försöka återuppliva sin far från Crystal Lakes botten. Istället kommer det upp en grotesk figur i hockeymask upp…

I denna film är Jason mer uppruttnad än någonsin men hans sinne för att döda folk har inte ändrats. Här försökte Paramount testa en ny utmanare, nämligen tjejen med tankekraft. Bra idé men filmen känns väldigt innehållslöst och faktiskt så är den tråkig.

Tre plus:

 • Kane Hodder debuterar här som Jason. Han är den enda som spelat honom fyra gånger.
 • Det är två musiker som står för det musikaliska i den här filmen. Manfredini står för det bra.
 • Jason är rätt påhittig, han använder till och med en röjsåg. Det är ingen bra idé att gömma sig i en sovsäck…

Tre minus:

 • Som sagt, det är två musiker som står för det musikaliska. Fred Molin står för det dåliga. Hans musik passar absolut inte in alls.
 • Filmen är grovt klippt, och troligtvis är inte originalklippen kvar.
 • Vart fan hittar Jason alla verktyg? Som röjsågen?
Visste du att: Tältscenen (där tältet filmas utanför) där Jason attackerar kvinnan i sovsäcken, är faktiskt filmklipp från The Final Chapter. Det sparade tid, underligt nog. Varför inte spela in nya?

Sjuan räknas som en av fansens favoritfilmer, men det är inte en av mina. Den faller platt för dess stela foto, tråkiga story och det märks tyvärr att Jason börjar gå på tomgång i den näst sista Paramount-filmen. Musiken från Manfredini, Kane Hodder och slutfaighten mot Tina är det enda som räddar filmen. Betyg: En stark tvåa av fem.

Friday The 13th VIII – Jason Takes Manhattan.

Jason återuppstår igen, men denna gång tar han lift av ett fartyg som satt destination mot New York. New York har fått ett nytt problem.

Nu var Paramount desperata. Sjuan var ingen vidare succé, så de prövade att skicka den hockeymaskprydde mördaren till New York. Men den idén sjönk fortare än en stenbumling. Första halvan av filmen utspelas sig på fartyget, och resten i New York.

Tre plus:

 • Scenen när Jason sparkar bort en stereo från ett gäng ligister är riktigt rolig.
 • Kane Hodder är bäst i filmen, som Jason.
 • Det blir lite bättre när besättningen når New York.

Tre minus:

 • Jag är inte övertygad om Rennies bakgrundshistoria. Alla dessa flashbacks om Jason känns så fruktansvärt felplacerade. Dessutom ointressant.
 • Varför fövandlades Jason till ett litet barn när han fick hela New Yorks kloakvattensystem på sig?
 • Fred Molin – gör aldrig någonsin mer musik till en Jason-film.
Visste du att: Det finns två stycken som har spelat/ska spela Jason i denna film. Kane Hodder är den vanliga Jason, men där han slänger iväg en gigantisk kock på en spegel är intressant. Kocken spelades av Ken Kirzinger, som spelade Jason i Freddy vs. Jason.

Den åttonde filmen är den sista filmen i den originalserie som Pramount stod för innan de sålde rättigheterna till New Line Cinema. Jag tycker med tveklöst att det här är en usel film. Jag har aldrig uppfattat Jason som tråkig förut, men i den här filmen gör jag det. Inte ens ett fåtal scener räddar den. Jason Takes Manhattan är den sämsta filmen i hela Friday The 13th-serien. Betyg: En etta av fem.

Jason Goes To Hell – The Final Friday.

En specialstyrka attackerar och slutligen dödar Jason, men det är bara början på det onda. Jason tar till nya sätt att döda för att få tillbaka sin gamla kropp.

New Line Cinemas första film med Jason skulle bli den allra sista – var har jag hört det förut? – och den här filmen liknar absolut inte något annat. Vad som gör filmen unik är att Jason faktiskt byter kroppar för att överleva. Hans uppdrag är att leta efter en släkting så han kan bli sig själv igen. Sean S. Cunningham, som låg bakom den fösta filmen, har återvänt för att producera den här underskattade filmen. Först avskydde jag den för att det inte alls var en klassisk Friday The 13th-film. Men sen insåg jag att det här vad filmserien behövde.

Tre plus:

 • Det här är en av de mest välgjorda gorefyllda filmerna i seriens historia. Bilden ovan är en bild på polismannen Josh, som Jason hade tagit till sin egen, börjat ruttna när Jason lämnat kroppen. (oralt dessutom)
 • Det är kul att se vanliga personer spela Jason.
 • Slutet där Freddy Kruegers hanske tar Jasons hockeymask är klassisk. Den skapade myten om en Freddy vs. Jason-film.

Tre minus:

 • Varför biter läkaren i Jasons kolsvarta hjärta? Blir han hypnotiserad av hjärtats hjärtslag?
 • Pamela Voorhees har sagt att Jason var hennes enda barn. Varför har då Jason en syster? Möjligt om fadern skaffat fler barn vid sidan om. Men det skulle ha förklarats bättre.
 • När monstret kommer ut ur munnen från den person Jason har tagit kontroll över är rätt äckligt.

Visste du att: Boken Necronomicon från Evil Dead finns i Voorhees-huset. Sam Raimi, som gjort Evil Dead, bad om ursäkt till skaparen av boken Tom Sullivan för att han inte bad om lov. Boken gav rykten om en uppföljare till Freddy vs. Jason, där de skulle få med sig Ash från Evil Dead.

Jason Goes To Hell tog en helt annorlunda väg, och är riktigt stilren. Den är så mörk och äcklig att den både går att älska och hata. Den ska absolut ses. Betyg: En stark trea av fem.

Jason X.

Jason Voorhees har tagits av federala agenter och efter en incident fryses han och en agent ned – och vaknar upp flera hundra år senare i rymdåldern. Att ta med en ökänd mördare ombord är inte ett klokt val.

Det tog nästan tio år, men till slut kom det en ny film med Jason Voorhees. Att placera honom i en Alien-kopia känns – väldigt underligt.

Tre plus:

 • Filmen har humor. Det är en av filmens räddningar.
 • Kane Hodder gör Jason för fjärde gången. Bästa scenen med honom är när han kör ned en tjejs huvud i flytande kväve.
 • Bästa scenen är det ögonblick där Jason ser sitt förflutna. Till och med musiken från de gamla filmerna är med då.
Tre minus:
 • Inget bra skådespeleri.
 • Miljön är helt fel. Jason känns felplacerad i denna rymdfilm.
 • Jason ser väldigt konstig ut.
Visste du att: David Cronenberg ville vara med i den här filmen, så han fick ha en liten gästroll.
Jason X är så underlig och det känns som att se en tråkigare variant av Alien men med Jason som rymdmonster. Inte helt rätt. Betyg: En svag tvåa av fem.
Freddy vs. Jason.
Den stora matchen i filmväg har äntligen anlänt. Freddy Krueger har blivit bortglömd av folket i Springwood men han får en idé. Eftersom han är i helvetet, hittar han en nykommen själ, Jason Voorhees – återupplivar han den hockeymaskprydde mördaren och skickar honom till Springwood för att skapa rädsla. Men något går fel – Jason slutar inte döda och Freddy är förbannad. Let’s fight!
Faktiskt så utspelas sig denna film efter Jason Goes To Hell men före Jason X. Det förklarar varför de federala agenterna tagit Jason. När de två mördarna härjar löst i Springwood, står ett gäng ungdomar i skottlinjen. Hur ska de stoppa de två farliga männen? Det är en härlig resa fram till det storslagna slutet.
Tre plus:
 • Det är ett bra manus. Det fungerar verkligen att slå ihop Freddy Kruegers drömvärld och Jasons klassiska Friday The 13th-stil.
 • Birollsfigurerna är väldigt bra. Monica Keena är bra som Lori men den som övertygar mest är Kelly Rowland som Kia.
 • Robert Englund är Freddy Krueger. Det behövs inte mer ord att säga.

Tre minus:

 • Manuset må vara bra, men regin är inte det. Ronny Yu slarvar med det som gör bägge filmserierna så bra.
 • Ken Kirzinger är den sämsta Jason någonsin. Ingen karisma alls. Ronny Yu ville ha honom för att han är minst ett huvud längre än Englund. Surt, sa räven. Inte underligt att Kane Hodder blev besviken för att han inte fick rollen.
 • Det borde vara jämställt när det gäller miljöerna. För mig var det för mycket Elm Street.
Visste du att: Evangeline Lily syns som statist i en scen.

Freddy vs. Jason är en skön ihopblandning av två bra filmserier. Fightingscenerna mellan skräckkungarna är riktig bra, men dålig regi drar ned betyget. Annars är det en kul film. Betyg: En stark trea av fem.

Friday The 13th (Remake)
Nyinspelningar är på tapeten nu. Denna film tar tillbaka det som gjorde de fyra första filmerna så bra och gör Jason till en skräckinjagande figur igen. Här har han tagit en ung flicka till fånga eftersom hon liknar hans döda mamma. Det här är Paramounts och New Line Cinemas stora samarbete.
Här har Jason återgått att vara en människa och här är han i sitt esse. Arg, stor, smartare än någonsin. Nu springer han igen!
Tre plus:
 • Derek Mears är fantastisk som Jason! Han blev nominerad till bästa filmskurk på MTV Movie Awards men förlorade till Heath Ledgers Jokern. Jason ser så helgrym ut i den klassiska men nygjorda potatissäcken från del två. När han tar hockeymasken pirrar min filmsjäl.
 • Många birollsfigurer är bra. Danielle Panabaker som Jenna är imponerande, likaså Amanda Rigetti som Whitney.
 • Fotot från nyinspelningen av Texas Chainsaw Massacre fungerar utmärkt i den här filmen. Den framhäver en skitig och mystik ton.

Tre minus:

 • Sex och droger har alltid på något sätt funnits med i alla Jasons filmer, men här är det överdrivet mycket. Vem fan kom på att plantera cannabis ute i skogen vid Crystal Lake? Varför känns det som en porrfilm i vissa drag?
 • När trailern i Comic Con och första teasern kom så spelades Harry Manfredinis musik. Hurra! Men den togs bort och istället spelas det skitdålig musik från Steve Jabolonsky. bara introt är något att höra.
 • Jag saknar lite mer från Mrs. Voorhees tid.

Visste du att: Mycket referenser från de gamla filmerna finns att beskåda. Rullstolen från del två syns i en scen. Clay och Whitneys efternamn är Miller – så heter författaren (Victor Miller) som skrivit romanen till den första filmen.

Friday The 13th-remaken är en fin hyllning till den gamla filmserien. Derek Mears har gjort Jason läskig igen. Men all överdrivet sex,d roger och värdelös musik drar ned betyget. Tyvärr. Betyg: En stark trea av fem.

 

Som sagt, denna filmserie är mycket svängig. Många av filmerna är helt underbara medan en del är rena skiten. En sak är säker i alla fall. Jason Voorhees är en ikon för skräckfilm och erbjuder klassisk slasherskräck, för det har han ju gjort i över 30 år. Det är inte originellt. Det finns bättre filmer.  Men det är få som åldras hedersamt som denna filmserie gör. Vilken film i Friday The 13th-serien är din favorit?

Tack för att du läste, hoppas att du kommenterar också.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s