Sätrapôjk och Xareena rekommenderar skräckfilmer inför Halloween.


Halloween är på ingång igen, högtiden då vi karvar ur pumpor för att sedan placera ljus i. Bus och godis. Spökkostymer. Men det är också en högtid för skräckfilmer.

Jag och Elin Warnecke Arveteg har slagit våra påsar ihop och ska inför detta års Halloween rekommendera några skräckfilmer som får det krypa under skinnet på en.

Jerry rekommenderar:

Staden Som Fruktade Solnedgången.

Delvis en dokumentärsfilm och delvis en skräckfilm. Denna verklighetsbaserade historia handlar om en by i Arkansas som levde i skräck från en seriemördare. Filmen, som släpptes 1976, påminner mycket om Halloween och Friday The 13th, är faktiskt äldre än de mer kända filmerna. Mördaren fångades aldrig och ingen visste vem han var och varför han mördade. Staden Som Fruktade Solnedgången är riktigt svår att få tag på, den finns inte på DVD eller Bluray i Europa, så prova på Ebay.

En liten notis: I Scream nämns den här filmens titel i en scen.

The Others.

Stilfull spökfilm med en fantastisk Nicole Kidman i huvudrollen, där hon spelar en mamma som bor i ett mörklagt hus med sina två ljuskänsliga barn. Så småningom får de reda på att huset är hemsökt av spöken. Ljussättningen, mörkret och filmens foto är så bedårande vackert och främst Kidman gör ett helvetes bra jobb som skådespelerska i den här moderna skräckfilmsklassikern. En skräckfilm behöver inte blod och gore för att den ska vara ryslig, det räcker med bra klippning och en regissörs noggranna timing.

Zombieland.

Kan man se en skräckfilm och skratta? Javisst kan man det. Nu är Zombieland inte läskig men riktigt underhållande. Jag gillar Jesse Eisenbergs regler som man måste följa för att överleva zombieinvasionen. Woody Harrelson är lysande som Tallahassee, en hårdkokt jävel som är ute efter Twinkees. Zombieslakt har aldrig varit roligare än i Zombieland. Se den gärna idag.

Evil Dead 2.

Sam Raimi gjorde en av 1980-talets mest läskiga och mest omtyckta skräckfilmer genom tiderna, Evil Dead. När han gjorde en uppföljare så gjorde han det med stil, svart humor och träffsäker skräck. Bruce Campbell var med i föregångaren men här visar han mer att han är en mottafokkin’ badass till hjälte, så häftig att New Line Cinema ville ha med Ash i en uppföljare till Freddy Vs. Jason.

En liten notis: Boken Necronomicon som är med i denna film, är också med i Jason Goes To Hell.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s