Nu får Nintendo verkligen passa sig.


20130221-083717.jpg

Inatt utannonserade då Sony sin nästa generation; monsterkonsolen Playstation 4.
Med en ny Dual Shock med touchscreen, ett nytt Killzone och Diablo III till konsol så tar Sony steget framåt. Release verkar vara till julen 2013. Men jag är väldigt rädd att Playstation 4 kommer att bli dyr. Hursomhelst kommer den att sälja som smör i solsken. Tror jag.

Inom kort borde Microsoft visa upp sin nya konsol, ett nytt XBOX. På E3 kanske? Det ska bli intressant att se vad de hittat på.

20130221-083906.jpg

Nintendo släppte ut Wii U i november 2012, och med spel som Nintendoland, ZombiU och New Super Mario Bros U så sålde den rätt bra. Första månaden. Sedan började Wii U sälja dåligt i januari, och februari verkar inte lovande. Det är rätt hemskt, eftersom Wii sålde som bara den i lång tid. Men det var tack vare Wiimote. Wii U är inte revolutionerande .
HD? Det är ju bra.
Men redan nu – Wii hade också det här problemet – känns det som att det kommer ut för få spel. Tredjepartstillverkare vägrar göra spel som finns på Sonys och Microsofts konsoler till Wii U. Castlevania: Lords of Shadow 2 är ett exempel. Jag tror att Tomb Raider inte heller ska komma på Nintendos nya konsol.
Varför inte denna gång? Visst, jag förstod ju anledningen till att Wii saknade storspel som Sony och Microsoft gottade sig i.
Men att tredjepartstillverkarna ger Nintendos stationära konsol kalla tarmen, eh, jag menar kalla handen redan nu – är ett dåligt tecken.
Dock är Bayonetta 2 exklusivt till Wii U. Än så länge, jag tror detta kommer att ändras.
Det gjorde det ju för Rayman Legends. Jag välkomnar multikonsolspel men blir sur för att Wii U-versionen blir försenat till september bara för att Rayman Legends ska komma till fler konsoler. Varför inte släppa det nu? Nintendo fick ju vänta tills Arkham City och Mass Effect 3 skulle komma. Löjligt.

Nu får Nintendo se upp.
Men det största problemet är; vart är spelen till Wii U? En ny konsol och Nintendo verkar bara tänka på Nintendo 3DS.
Det kommer ut storspel till Playstation 3 och XBOX360 varje månad men det är tack vare tredjepartstillverkarna. Med så dåligt stöd har ju Nintendo sina egna varumärken att lita på. För det säljer.
Rayman-historien var ju tragisk men varför försenades nya Scibblenauts? Wii U hade behövt dom för att släcka speltorkan.

20130221-092015.jpg

Vad Nintendo borde göra.
Nu när Sony dragit sitt nya vapen och Microsoft lurpassar, så är jag säker på att Nintendo planerar en strategi. Bra, men gör det snabbt.
Nintendo har nu det här året att visa vad Wii U kan göra. För det första, släpp ut spel tätare. En gång per årstid är bra istället för ett, max tre om året. Undvik gärna återutgivningar även om Legend Of Zelda: The Wind Waker HD ser lovande ut. Vi spelare vill ha något nytt. Släpp Pikmin 3 till våren.
Nu har Nintendo sagt att de ska visa upp nya spel på E3, bland annat Mario Kart och nya Super Smash Bros. Det vore bra om att de kunde visa upp ett nytt Mario-spel och gärna ett nytt Zelda. Helst gärna något i stil med den fina trailern av Legend Of Zelda i HD-format.
Nintendo skulle vinna mycket att släppa ett nytt Mario-spel lagom till jul. Och gärna något mer. Att ha spel lagom i bagaget för det är ju rätt lite i det.
Okej, jag är medveten att det tar tid att göra ett spel och det är rätt krävande. Men om man är ett spelföretag som lanserat en konsol med väldigt lite tredjepartstillverkar-stöd, då borde Nintendo lägga på ett kol.
Klockan tickar.
Sen vore det klokt att de gör som de gjorde med Nintendo 3DS, sänk priset på Wii U. Det skulle innebära mer försäljning av konsoler och förhoppningsvis mer spel.
Att hardcore-spel fungerar vet vi ju. Se på ZombiU. Men hur vore det om Nintendo gjorde sitt eget hardcore-spel? Satsa på nya spelserier. Något som får folk att vilja köpa Wii U.
Om Nintendo gör något av det jag hoppas på, klarar de sig fint.
Annars kommer deras stationära konsol-tid vara över. Liemannen vässar sin lie.

Om Nintendos konsoltid är slut, vad ska de göra?
Nintendos riktiga styrka har aldrig varit konsolerna, fast NES och Super NES har varit enastående maskiner.
Nej.
Det är spelen som är deras styrka. Med tekniska begränsningar kunde Nintendo alltid överraska oss med geniala spel.
Så vad borde de göra om deras konsoltid är över? Ge upp?
Nej. De borde göra som SEGA gjorde. Vara en tredjepartstillverkare. Mycket fler spel skulle säljas och Marios, Links, Samus och Donkey Kongs själar kan leva vidare.

Jag tycker framtiden ser djävligt mörkt ut för Nintendo nämligen. Utan en genial plan och framför allt mer spel att erbjuda kommer det gå åt helvete.
Se upp, Nintendo. Lägg i en högre växel.
Gör något.
Nu.
Sony och Microsoft kommer.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s