Recension: Top Cats – Smashing To The Ground.


20130225-140658.jpg

Nu har alltså Torsby-gruppen Top Cats släppt sin nya skiva efter Melodifestival-framgångarna. Tolv nya sånger med rykande färsk rockabilly finns nu att lyssna på.

Mitt första intryck på den här skivan är att Smashing To The Ground låter riktigt annorlunda. Det är ju bra på ett vis, att Top Cats inte hamnar i den klassiska ”gamla rockabillyn vi hört 1 miljon gånger”-fällan. De vågar gå sin egen väg och göra något nytt.
Annorlunda alltså.
Men är det bra?

Skivan är väldigt ojämn. Det finns några bra låtar medans några är inte alls bra -särskilt de långsamma balladerna. Det passar inte deras sound.
Nej, de fartfyllda sångerna är deras melodi. Dock sjunger Jon Kleppenes bättre än tidigare och gruppen spelar med ett fräsch rockabillysound.

Vad den här skivan saknar är en hit. Eller ja, Romeo blir nog skivans hit men det jag menar är att det saknas en låt med slagkraft. Både Heartache och Baby Doll hade slagkraft och de är de två låtar de gjort bäst förutom Joey.
Vad den här skivan har är några bra sånger med sväng i men det där lilla extra hade behövts. Sånger man kommer ihåg.
De sånger jag tyckte var bäst var Black Widow Spider, Fortune Teller och titelsången Smashing To The Ground. Just den sistnämnda är möjligtvis den enda som har chans att växa lite till.

Tre plus:
1: De snabba låtarna låter allra bäst. Titelspåret är skivans bästa låt.
2: Top Cats vågar ta en annan väg och ha ett nytt rockabillysound. Ingen upprepning här inte.
3: Kul med egenskrivna sånger.

Tre minus:
1: Skivan är ojämn. Vissa sånger passar inte Jon Kleppenes sångröst.
2: De långsamma låtarna är inte alls bra.
3: Det behövs en låt med slagkraft. Även om några låtar är bra saknas något starkt.

Slutsats:
Jag tror att Smashing To The Ground blir en succé eftersom Top Cats är Sveriges hetaste rockabillygrupp.
Det är som en berg-och-dalbana. Topparna är inte så höga och bottnarna är lite djupa. However, skivan har några bra sånger och det är en bra uppföljning till Heartache och Baby Doll. De som gillar traditionell rockabilly i stil med Johnny Burnette och Charlie Feathers kommer dock bli besvikna, eftersom den här rockabillyn är väldigt modern. Det tycker jag dock är välkommet.
Men på grund av skivans ojämnhet och avsaknad av en stark hit så får Smashing To The Ground av Top Cats en svag trea av fem.
För fansen? Javisst.

Annonser

2 thoughts on “Recension: Top Cats – Smashing To The Ground.

  1. Skivan måste man nog lyssna på en tre gånger för det finns faktiskt en hel del hits! De växer på en efter en tid, precis såsom jag anser bra musik ska göra.

    Kommentaren här ovan visar tydligt hur inskränkt inställd man kan vara. Bara för att dessa grabbar inte är aktuella på 50-talet och att de råkat vara med i melodifestivalen (vilket är helt ok i syfte att kunna komma nån vart i denna svåra bransh), betyder det inte att de saknar talang. Du behöver ju faktiskt inte lyssna på dom! Stanna med glädje kvar i ditt 50-tal och dyk du ned i dina gamla vinylskivor. Låt oss andra nyanserade njuta av lite nyproducerad rockabilly i modern form och faktiskt glädjas åt att musikstilen gortfarande hyllas!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s