Recension: The Last Of Us.


Joel och Ellie.

Smittor som omvandlar människor till köttslafsande monster är vardagsmat vid det här laget. Det märks i olika filmer, tv-serier och i tv-spel. Men hur blir det när speltillverkaren Naughty Dog tar sig an fallet?
The Last Of Us är ett spel där man utsätts för faror hela tiden. Efter en brutal smitta som omvandlat människor till zombieliknande varelser har de människor som överlevt lära sig att fortsätta överleva. Världen är tuff.

Den skäggige Joel tar sig an ett fall där han ska ta med sig Ellie till Eldflugorna, en sorts rebellstyrka. Men de får en tuff uppgift. Faror hotar, och det är inte bara de smittade som lurar bakom varje hörn.

The Last Of Us har otroligt vacker omgivning, fast världen är i ruiner.

The Last Of Us har otroligt vacker omgivning, fast världen är i ruiner.

Vem hade trott att Hank Williams musik kan fungera bra i ett tv-spel? Å andra sidan är han tidlös.

Vem hade trott att Hank Williams musik kan fungera bra i ett tv-spel? Å andra sidan är han tidlös.

Tittar man på pappret så låter det här spelet som vilken klichéartad film som helst. En butter, skäggig man med tragisk historia som ska skydda en tonårstjej. Det har man hört och sett förut. Men det är riktigt tur att det är Naughty Dog som ligger bakom produktionen och inte Hollywood.
Varför?
Spelets manus är så förbaskat bra skrivet, och det stärks rejält av gripande scener. För att inte glömma; dialogen. Rösterna till spelets karaktärer, främst Joel och Ellie, är så grymt trovärdiga och välspelade.

The Last Of Us är ett av de vackraste spel jag sett. Om man hinner, ta gärna en rejäl titt på omgivningen. Det känns så stort och rejält. Att man känner sig liten i en övergiven stad. Vackra skogar och porlande forsar. Fasen, till och med ljussättningen är briljant. Det är så fantastiskt bra gjort när solen skiner i Joels Svinto-skägg.

Musiken är också underbar. Så otroligt stämningsfullt. Jag, som är en sucker för gammal musik blev eld och lågor när jag fick höra ”Alone and Forsaken” med Hank Williams i en scen. Se, det går att använda Hanks musik när som helst – den är tidlös. ”I’ll Never Get Out Of This World Alive” finns också med – vilken bra sång och så väl passande till det här domedagsspelet.

Ett av spelets största styrkor är den otroliga dialogen och de underbara rösterna. Det är trovärdigt.

Ett av spelets största styrkor är den otroliga dialogen och de underbara rösterna. Det är trovärdigt.

Men hur är själva spelandet då? Det är en riktigt lång resa så det krävs mycket spänning och bra mekanik för att det ska gå vägen. Som tur har Naughty Dog tänkt på detta. Man smyger sig förbi (eller på) sina fiender likt Metal Gear Solid med inslag av tidig Resident Evil. Ammunition är en bristvara så man måste vara försiktig. Joel kan använda sig av sin hörsel för att lokalisera sina fiender. Användbart, men tänk dig för om du gör ett snedsteg. Lockar du till dig en svärm med smittade så blir det riktigt farligt. Skräcken reser sig i nackhåren.
En del smittade är riktigt jävliga, som Klickare. Se upp för dom. Jag är riktigt imponerad av spelets artificiella intelligens. Jag spelade spelet på Normal, och det visade sig att fienderna var otroligt smarta. Men även samarbetet mellan Joel och Ellie fungerar riktigt bra. Här är det inte hjärndött, inte.

Personkemin mellan Joel och Ellie är så fantastiskt bra. Två riktigt bra huvudroller i ett fantastiskt spel. Vad mer kan man begära? Just Ellie är en tjej man bara kan älska. Hon är en tonåring med uppkäftighet och skinn på näsan. Ellie har en förmåga att säga vassa repliker vid rätt tillfällen. Hennes utveckling i spelet är enormt imponerande. Underskatta inte Ellie.

Ellie är spelets hjärta. Hon är tuff, modig och otroligt lojal. Med sin vassa tunga och sitt mod har hon fått en stor skara fans ute i världen.

Ellie är spelets hjärta. Hon är tuff, modig och otroligt lojal. Med sin vassa tunga och sitt mod har hon fått en stor skara fans ute i världen.

Tre plus:
1: Det majestätiskt välskrivna manuset och dialogen är något av det bästa jag sett och hört.
2: Utan tvekan riktigt spännande, från början till slut.
3: Joel och Ellie är två av de mest karaktärer jag sett i spelsammanhang på många år.

Tre minus:
1: Laddningstiderna när man sätter på spelet och laddar upp en fil tar riktigt lång tid. Det kompenseras dock av inga laddningstider i själva spelet.
2: Fienderna är jävligt läskiga men tyvärr finns det inte så mycket variation.
3: Ibland har jag bekymmer med kontrollen i stridens hetta. Särskilt skjutandet. Men å andra sidan så ska det vara svårt.

Slutsats:
The Last Of Us är ett episkt verk. Många som gett spelet toppbetyg kallar det för ”tv-spelens Citizen Kane”. Nja, det håller jag inte riktigt med om men The Last Of Us har ett av historiens mest välskrivna dialog och manus. Det påminner om I Am Legend, men The Last Of Us är så mycket bättre. Många gripande scener om jobbiga beslut, chockerande tillfällen, värme, vänskap och skräck gör spelet till något som måste upplevas. Om jag skulle få frågan om vilka fem spel man bara måste spela innan man dör – så finns numera The Last Of Us med bland de fem. Tack Naughty Dog för en magisk spelupplevelse. Inte sedan Red Dead Redemption har jag känt av sån spelmagi av världsklass. Köp The Last Of Us idag!

Förresten, skulle jag se en Klickare IRL, så så skulle jag bli riktigt rädd. Dessa varelser är groteskt läbbiga.

Betyg: En helgjuten femma av fem. Ja, spelet har fått toppbetyg av många, och utan tvekan gör jag det också för det här spelet har fångat mitt hjärta.

Noterat: The Last Of Us är det tredje spelet som får en femma av mig i år, tillsammans med Ni No Kuni och Tomb Raider.

Gör dig och The Last Of Us en tjänst. Ta gärna en titt på spelets artwork, för det är otroligt vackert. Här är en artwork av Joels väninna Tess.

Gör dig och The Last Of Us en tjänst. Ta gärna en titt på spelets artwork, för det är otroligt vackert. Här är en artwork av Joels väninna Tess.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s