Recension: The Last Stand.


MV5BMTUxNDQ3NTczMl5BMl5BanBnXkFtZTcwNjA0MjYyOA@@._V1._SX640_SY987_ Det var ett bra tag sedan Arnold Schwarzenegger gjorde en riktig, egen actionrulle. Förutom Expendables-filmerna så har han varit borta länge efter en tid som guvernör. Nu drar han på sig en bekant roll, som actionhjälte.

Arnold spelar här en sheriff som upprätthåller lagen i en liten småstad just utanför den mexikanska gränsen. Det händer inte så värst mycket i staden, men en dag rymmer en knarkligas ledare från FBI och kör en Corvette i förskräcklig fart för att försöka ta sig till Mexico, och gissa vilken stad han ska ta sig förbi? Ja, just det…

Det här är inte en originell film och det är inte menat så heller. The Last Stand är en film som som jag tror är en liten hyllning till klassiska actionrullar från 1970-1980talens era. Kulsprutor, revolvrar, pumphagelgevär och bazookor. Släng in en granat eller två. Machoaktiga skurkar som tror de är något. Gärna med utländsk ursprung. Så typiskt amerikanskt.

Trots den sömniga klichén så måste jag säga att The Last Stand ändå bjuder på mycket underhållning, tack vare ett simpelt manus och kvicka klipp ihopmixat av välgjord action. Det är en positiv överraskning. Arnold är i god form fast han är närmar sig 70 år, och det som jag tycker är lite kul är att han kallas för gamling en gång eller två i filmen.

Stereotyper för klassisk amerikansk action – eller film i överhuvudtaget – finns det gott om. Men en sticker ut från mängden, och det gör Johnny Knoxvilles karaktär. Hans roll som knäpp vapensmugglare är riktigt rolig och bjuder på – enligt mig – de bästa och roligaste scenerna i hela filmen. Åren med Jackass har gjort honom till stjärna och här bevisar han att han kan agera också. En frisk fläkt i en tät actionrulle.

Skådespelarlistan har kända namn som överlägsne Forest Whitaker och vår egen Peter Stormare – den sistnämnde gör tyvärr en överspelad roll. Dra ned på vrålandet ett par hekton så kan hans karaktär kännas mer trovärdig.

 

Tre plus:

  • The Last Stand är en lättsam och underhållande actionfilm. Den är absolut inte tråkig.
  • Johnny Knoxville är skitbra. Hans vapenhandlare är en härlig karaktär som bidrar till många skratt.
  • Det är kul att se Arnold i en klassisk actionfilm i modern tid.

Tre minus:

  • Peter Stormare spelar över som det sjunger om det.
  • The Last Stand är fullt av klichéer och återanvända stereotyper man sett för många gånger.
  • Realism? Nä. Att skjuta en Magnum 44 med en hand är nog inget jag ska rekommendera.

Slutsats:

Kulsprutor är något Arnold är van med. Han har inte använt en på länge dock.

Kulsprutor är något Arnold är van med. Han har inte använt en på länge dock.

Jag tyckte att The Last Stand var en typisk amerikansk actionrulle men däremot var den väldigt lättsam och underhållande. Det är helt värt att se den i alla fall en gång. Det är kul att snart 70-åriga Arnold Schwarzenegger kan göra actionrullar ännu. Dock önskar jag verkligen att man kan göra en actionfilm med nyskapande och fortfarande vara lättsam. Då tror jag man kan få till en riktig fullstäff. Den här filmen är inte en fullträff, men inget stolpskott heller. En bra fredagskvällsrulle med krut i. Välkommen tillbaks, Arnold.

Betyg: En trea av fem.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s