De fem för mig viktigaste scenerna i Friday The 13th-filmerna. (innehåller spoilers, bilder och Youtubeklipp)


Detta inlägg är inför den kommande releasen av dokumentären Crystal Lake Memories, och kommer att innehålla spoilers. Har du inte sett någon av Friday The 13th-filmerna rekommenderar jag att du inte läser det här. Säg inte att jag inte varnade dig.

Friday The 13th-filmerna är filmer som oftast förekommer en del slafsiga mordscener. Med simpla manus, enkla skådespelare och mycket klichéer så finns det egentligen inte så mycket unika saker med denna filmserie tycker man. Fast jag tycker faktiskt att det finns några minnesvärda scener som sticker ut mer än andra. Scener som på sätt och vis betyder mycket för Jasons utveckling. (hur man kan kalla mördande för utveckling låter rätt konstigt.) Jag har letat fram fem viktiga scener i denna tolv filmer långa skräckfilmserie med den hockeymaskklädde mördaren Jason Voorhees.

Jasons första scen med hockeymasken. – Friday The 13th III.

Vera hade några minuter innan blivit vettskrämd av sin dejt Shelley, som var iklädd en hockeymask på sig. När hon tappar hans plånbok i vattnet och ska ta upp den, kommer en stor karl iklädd hockeymasken gåendes på bryggan. När Vera inser att det inte är Shelley är det för sent, för då skjuter Jason henne med en harpunpil i ögat. Jason ser riktigt farlig ut i denna hockeymask och ger ett riktigt starkt intryck. Jag vill även ge Harry Manfredini tack för att han återanvände musiken från Friday The 13th II i denna scen. Även om effekten är dåligt gjord (man ser linan när pilen färdas) så är denna scen viktig och träffsäker.

Kevin Bacons dödscen. – Friday The 13th.

Troligtvis den mest kända dödscenen av alla. Jag minns när jag såg första filmen när jag var yngre, innan Sverige var med i EU. Då var Friday The 13th grymt klippt, och man fick inte se vad som hända Kevin Bacons karaktär, Jack. Men när jag fick tag på en engelsk VHS så kunde man delvis se vad som hände. (fast scenen var lite klippt ändå) Mrs. Voorhees kör igenom en pil igenom halsen på Bacon. Smärtsamt. Jag tycker denna är viktig eftersom för att första Friday The 13th blev så hårt klippt, och när den släpptes uncut i både Europa och USA blev scenen ännu råare. Den är så legendarisk att Tom Savini blev hyllad av sina fans på grund av sina fantastiska goreeffekter. Jay Leno visade den här scenen när Kevin Bacon besökte honom nyligen i hans show.

Friday The 13th Part 2Ginny Field lurar Jason. – Friday The 13th II.

Jason må vara stark och farlig. Men han har en svaghet. Ginny Field hittar Jasons mammas avhuggna huvud på ett altar i Jasons skjul i skogen. Med sitt snabbtänkande så drar Ginny på sig tröjan som Mrs. Voorhees hade på sig vid halshuggningen, och lyckas lura Jason att tro att Ginny är Mrs. Voorhees. Den psykologin kunde ha fungerat om inte Jason upptäcker att hans mammas avhuggna huvud står kvar på altaret. Scenen är stark och full av spänning. Det som är viktigt med den här scenen är att den betyder mycket för de kommande uppföljarna. En så kallad milstolpte tycker jag. Jag nämnde i förra inlägget att Ginny Field kom trea på Total Films lista för de 50 bästa filmkvinnorna. Det är lätt att förstå varför. Klippet nedan visar inte hela scenen men den visar vilken tät och kraftfull scen det här är.

Jason.Tommy Jarvis dödar Jason. – Friday The 13th IV: The Final Chapter.

Här används psykologi igen för att lura Jason, men denna gång lurar Tommy Jarvis den maskerade mördaren genom att raka sitt huvud slarvigt och få Jason tro att Tommy är Jason själv. Detta leder till att Tommy till slut dödar Jason. Tom Savini kom tillbaks till filmserien för att göra de mest blodiga effekterna någonsin i en Friday The 13th-film, och när Tommy smäller till Jasons huvud med macheten blir det inget som kräsmagade ska se. Det var meningen att den scenen skulle avsluta den fyra filmer långa filmsagan om Jason med fansen (och Paramount) ville annat. Men vilken värdig final det hade varit! Varför jag tycker scenen är så viktig är att den är både ett avslut och en ny början. Den är också en utveckling för Tommy Jarvis i både de femte och sjätte delarna. Tyvärr finns inte originalscenen på Youtube men där finns den oklippta varianten där Jason blir brutalt kluven.

Jason överrumplar Alice i slutet. – Friday The 13th.

Alice hade kämpat så hårt att överleva. Efter att ha dödat Mrs. Voorhees, sätter Alice sig i en kanot och driver till centrum av Crystal Lake. En lycklig musikslinga spelas. Alice vaknar och ser poliser på standen. Hoppet har kommit. Men då händer det oväntade. Plötsligt kommer en mystisk, deformerad pojke upp ur vattenytan och drar ned Alice under kanoten. Just det ögonblicket fastnade hjärtat i halsgropen på många personer. Ingen hade en aning att pojken, Jason, skulle dyka upp i slutet. Den scenen lyckades Sean Cunningham få till efter att ha provvisat filmen, för de behövde en sista och överraskande skrämselögonblick. Det är en fullträff. Oavsett om det var en dröm eller inte – den scenen öpnnade dörren till de elva (och sannolikt flera) uppföljarna i Friday The 13th-sagan.

 

  • Bubblare: Slutscenen där Freddy Kruegers handske drar ned hockeymasken under jord. – Jason Goes To Hell.
  • Jason återuppstår när blixten slår ner två gånger. – Friday The 13th VI: Jason lives.
  • Freddy Krueger invaderar Jasons mardröm. – Freddy Vs. Jason.
  • Sheriffen jagar Jason i skogen. – Friday The 13th II.
  • Pauls lägereldsberättelse. – Friday The 13th II.

På återseende med fler inlägg om Friday The 13th, inför Crystal Lake Memories release!

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s