Recension: Crystal Lake Memories.


20130926-191732.jpg

Vad blir det om man tar ett gäng bestående av skådespelare, producenter, regissörer, makeup-artister och musiker från en över 30-årig skräckfilmsserie och spelar in intervjuer?
En dokumentär som handlar om Friday The 13th-filmerna och deras ikoniska mördare Jason Voorhees.

Dokumentären Crystal Lake Memories är baserad på Peter Brackes hyllade bok som kom ut för några år sedan. Längden på dokumentären är riktigt imponerande, sju timmar! Så långt att den är indelad på två Blu-Rayskivor. (eller två DVD-skivor som också ingår) Fast det är inte underligt att den är så lång eftersom det är tolv filmer plus en tv-serie som det diskuteras om.

Efter en intressant instruktion av Corey Feldman som sitter och berättar för folk runt om en lägereld – som en sorts vink åt del två i filmserien – börjar då dokumentären om Jason.

Adrienne King spelade Alice i första och andra filmen. I denna dokumentär berättar hon om den stalker som förföljde henne i ett års tid efter framgången med den första filmen och om hennes väg tillbaka. Nu är hon en framgångsrik konstnär och säljer egna viner.

Adrienne King spelade Alice i första och andra filmen. I denna dokumentär berättar hon om den stalker som förföljde henne i ett års tid efter framgången med den första filmen och om hennes väg tillbaka. Idag är hon en framgångsrik konstnär och säljer egna viner.

Det är så underbart att höra de involverades historier om filminspelningarna, hur Jason påverkat dom och vart framgångarna är på väg. Jag tyckte också att det var härligt att se hur skådespelarna åldrats i jämförelse med de roller de spelade för drygt 20, 30 år sen. Att se och lyssna på till exempel Adrienne King, Amy Steel, Corey Feldman och alla som spelat Jason är inget annat än ren njutning.

Alla tar upp saker som varit häftiga (till exempel hur deras karaktärer skulle dö) men många tar upp de jobbiga sakerna också. Vissa scener som varit problematiska att spela in. All bråk med MPAA, som klippte i stort sett varje film och bad filmskaparna att göra om scenerna. All kritik som de fick av filmkritiker. Men det finns mycket gott också i deras berättelser.

En del visar upp inspelningsplatser som de spelat in filmerna på, och jag tycker det är härligt och nostalgiskt för att jag känner igen platserna. En del byggnader finns kvar, vissa har brunnits ned. Men legenden finns för alltid med oss.

Alla filmer blev klippta på grund av MPAA's strikta regler. Friday The 13th VII - The New Blood blev mest utsatt och eftersom de klippta scenerna förstördes så går det aldrig att göra en Director´s Cut. Sovsäcksmordet var från början tänkt att Jason skulle slå kvinnan i trädet flera gånger istället för en.

Alla filmer blev klippta på grund av MPAA’s strikta regler. Friday The 13th VII – The New Blood blev mest utsatt och eftersom de klippta scenerna förstördes så går det aldrig att göra en Director´s Cut. Sovsäcksmordet var från början tänkt att Jason skulle slå kvinnan i trädet flera gånger istället för en.

Crystal Lake Memories har så mycket information som jag inte tidigare visste om. Bortklippta scener visas också från de hårt klippta filmerna. Efter att ha sett vissa scener begriper jag inte varför MPAA var så känsliga. Det är som att ta en spik och rispa på Mona Lisa; det blir förstört. Hur mycket fansen kräver detta så går det till exempel aldrig någonsin att se The New Blood i en Director’s Cut-version. (För de klippta scenerna förstördes och är borta för evigt.) Rent tragiskt.

Varje del har intressanta saker att berättas om, till och med de för mig dåliga A New Beginning och Jason Takes Manhattan. Varför? Därför att de tillhör Friday The 13th-historien.

Richard Brooker kommer alltid vara känd för att vara den första Jason som hade på sig hockeymasken. Lyckligtvis hann man få en intervju med honom till denna dokumentär innan han dog tidigare i år.

Richard Brooker kommer alltid vara känd för att vara den första Jason som hade på sig hockeymasken. Lyckligtvis hann man få en intervju med honom till denna dokumentär innan han dog tidigare i år.

Trots att Crystal Lake Memories är fullt av godsaker så saknar jag intervjuer med till exempel Kevin Bacon, Crispin Glover och den ende regissören som regisserat två filmer: Steve Miner. Det är också synd att många har gått bort, men som tur var lyckades man intervjua Richard Brooker (som var den första Jason med hockeymasken i Friday The 13th III) regissörerna Danny Steinmann och James Isacc innan de dog. Att få chansen att höra deras berättelser.

Tre plus:
1: Jag är så imponerad att så många bekanta ansikten berättar sina berättelser om Jason och att de hade roligt. Lägg till underbara fotografier från inspelningarna och man blir förälskad i nostalgin.
2: Sju timmar låter långt men det blir inte tråkigt. Jag vill bara höra och se mer.
3: Kul att få se outtakes, bortklippta scener och platser där de spelade in filmerna!

Tre minus:
1: Det är trist att man inte fick med alla som var med i en Friday The 13th-film på intervju. Jag hade gärna hört Kevin Bacon och Steve Miner berätta Sins historier.
2: Jag kanske är lite kinkig men det kändes att några av kapitlen var kortare än några, främst Jason Goes To Hell medan A New Beginning kändes längre.
3: Jag skulle vilja ha sett mer videos från galor där fans träffar sina idoler. Det vore kul att få se.

Slutsats;
Crystal Lake Memories är den hyllning som Jason Voorhees, Mrs Voorhees, Friday The 13th och Crystal Lake har förtjänat. Jag njöt varje minut av dessa fantastiska historier och det var som att träffa en god vän som jag inte sett på åratal. Det var en underbar upplevelse och äntligen förstår folk att den här filmserien är något att räkna med. Intäkter på nästan en miljard dollar så är Friday The 13th en av historiens mest framgångsrika filmserier. Den här dokumentären är som en efterlängtad guldmedalj.
Jag rekommenderar absolut att alla Friday The 13th-älskare att se denna dokumentär! För det är du värd. Det är Jason, skådespelarna, regissörerna, producenter, makeup-artister och musikerna värda. Glöm inte att kolla in sluttexterna för det är riktigt roligt.

Crystal Lake Memories finns i en Bluray/DVD-combo på fyra skivor och går att beställa från USA, regionsfritt.

Betyg: En femma av fem möjliga.

I Friday The 13th II så dödar Jason ett par som kör missionställningen. Han använder sig av ett spjut. Scenen klipptes hårt och det enda som finns kvar är några fotografier.

I Friday The 13th II så dödar Jason ett par som kör missionställningen. Han använder sig av ett spjut. Scenen klipptes hårt och det enda som finns kvar är några fotografier. Synd på slöseri av bra effekter och gore.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s