Recension: Frozen. (Frost)


Act-of-Love-Poster-Frozen

Den här filmen är delvis baserad på H.C. Andersens klassiska bok ”Snödrottningen.” Den handlar om ett kungarikes två prinsessor Anna och Elsa. Elsa har en välbevarad hemlighet, hon kan omvandla saker och ting till snö och is – och dessa krafter skrämmer henne en del. Särskilt efter en händelse i hennes barndom. Efter att det gått snett för hennes kröningsdag flyr hon kungariket som hon förvandlat till ett stort vinterrike. Anna beger sig ut efter sin syster för att få bort förtrollningen. Ett äventyr börjar och den är fylld med humor, kärlek och skönhet.

Snögubben Olaf är filmens lustigkurre. Han har en dröm - att få uppleva sommaren.

Snögubben Olaf är filmens lustigkurre. Han har en dröm – att få uppleva sommaren.

Är det något Disney är duktiga på är att kombinera humor, kärlek och budskap. Frozen (Frost) är likt den briljanta Tangled (Trassel) ett underbart äventyr som fått mig att skratta många gånger. Men den har också en välgjord dramatik, till exempel så är Elsas jobbiga uppväxt utan sina föräldrar något som får ens hjärta att göra ont. Tänka sig själv att orka dölja en sån kraft och att vara rädd att göra någon illa. Det är inte lätt för henne. Just relationen mellan Elsa och Anna är så otroligt stark. De är så olika varandra. Elsa är försiktig och rätt tillbakadragen, medan Anna är impulsiv, sprallig och en livsnjutare.

Det finns mycket sång i Frozen, och Elsas magiska ”Let It Go” är något av det finaste jag hört i en Disneyfilm på många, många år. Inte för att nämna det vackra klippet där Elsa omvandlas till snödrottningen. Det är en modern klassiker som inte kommer att glömmas i första taget.

Man tappar hakan när man får se Frozens otroligt vackra landskap och miljöer.

Man tappar hakan när man får se Frozens otroligt vackra landskap och miljöer.

Likt Tangled är Frozen en film med mycket träffsäker humor. På vägen till Elsas ispalats, möter Anna isbrytaren Kristoff och den charmiga renen Sven. Snögubben Olaf (varför kan inte amerikanare säga Olof?) är filmens lustigkurre som står för de knasigaste skämten. Men det finns mycket komik i många scener med Anna och Kristoff. Jag tycker att de två har så stark personkemi ihop och de blir aldrig tråkiga.

Vintern är faktiskt en vacker årstid och Frozen är ett perfekt bevis för det. Animationerna är så gudomligt vackra så att det glittrar.

Likt många Disneyfilmer är Frozen ganska förutsägbar, men det övervägs av dess uppfriskande fräschhet – värme är fel ord att säga här – och humorn.

Tre plus:

  1. Humorn är på topp och likt Tangled skrattar jag så mycket att det är svårt att torka bort tårarna.
  2. Storslagen musik – särskilt ”Let It Go”.
  3. Frozen är en vacker film på många sätt och vis. De otroliga animationerna är minst lika bra som filmens hjärta.

Tre minus:

  1. Vissa scener kan vara lite läskiga för yngre barn.
  2. Filmen bör ses på engelska – för att uppskatta filmens humor till dess fulla potential. Svensk tal tappar lite av vissa skämts innebörd.
  3. Frozen är likt många Disneyfilmer förutsägbar. Men den försöker i alla fall tänja på vissa saker som man är van att se i såna filmer. Det är alltid något.

Slutsats:

Frozen är en underbar film med mycket hjärta och humor. Jag tycker att Disney ska fortsätta att skapa mer av denna vara. Tangled började en underbar trend, och Frozen fortsätter i sanna bana. Jag blev varm i hjärtat efter att ha sett denna film och tycker att Disney gjort en ny klassiker. Frozen är ett verk som inte lämnar någon oberörd. Se den!

Betyg: En stark fyra av fem.

Systrarna Annas och Elsas relation är något av det mest genomsvetsade jag sett på väldigt länge.

Systrarna Annas och Elsas relation är något av det mest genomsvetsade jag sett på väldigt länge.

 

En reaktion på ”Recension: Frozen. (Frost)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s