Återblicksrecension: Måndag Hela Veckan. (Groundhog Day)


Groundhog Day v2

Eftersom den legendariska filmregissören och skådespelaren Harold Ramis nyligen avlidit pga cancer, så skriver jag en återblicksrecension av de mest omtyckta filmerna han regisserat: Måndag Hela Veckan.

Måndag Hela Veckan handlar om den egoistiske nyhetsreportern Phil Connors (Bill Murray) som ska göra ett nyhetsinlägg i byn Punxsutawney, om murmeldjuret som ska förutspå vårens ankomst. Han blir fast i byn på grund av dåligt väder, men ännu värre: Han blir fast i samma dag – om och om igen.

Bill Murray är fantastisk som Phil Connors, den egocentriske nyhetsreportern som hamnat i sitt upprepande helvete.

Bill Murray är fantastisk som Phil Connors, den egocentriske nyhetsreportern som hamnat i sitt upprepande helvete. Här gör han inslaget om murmeldjurets vision om våren.

Man skulle tro att en film som Måndag Hela Veckan är väldigt upprepande, och det blir den visserligen för det är ju samma dag om och om igen. Men man ser dagen på helt nya sätt, för jag tycker den här filmen är så smart gjord. Mycket är ju Bill Murrays förtjänst, som med sin komiska talang prickar i stort sett varje scen han är med i. Filmen är också väldigt bra klippt och regisserat av Harold Ramis, som förmedlar ett viktigt budskap i en film är ett känslomässigt fängelse för Phil Connors. Tänk dig själv att vakna upp i samma dag klockan sex på morgonen till tonerna av Sonny & Chers ” I Got You Babe”. Tänk dig själv att stöta på en irriterande besserwisser till försäkringsförsäljare om och om igen. Jag förstår att det är riktigt jobbigt för Phil Connors. Under filmens gång börjar han få känslor för sin medhjälpare Rita (Andie MacDowell) och det blir en riktig utmaning för Phil. Jag undrar hur många dagar det tog för honom att lära sig franska.

Måndag Hela Veckan är rolig. Otroligt tajmat rolig. Men den är också rätt sorglig och lite melankolisk. Phil lär känna en hel del personer i Punxsutawney, en del som han i början helt ignorerat på grund av sin egoism. Han måste hitta sitt hjärta och bekanta sig med invånarna. Vissa personers öden kan inte ändras även om resan dit blir annorlunda än dagen innan. (som faktiskt är samma dag) Inte ens Phils många självmord kan få honom ur förbannelsen. Balansen mellan komedi, tragedi, kärlek och drama är väldigt skräddarsydd av Ramis. Det lär ha varit en utmanande film att göra, men det lyckades Ramis med till fullo.

Frågan är vad är mest förödmjukande? Att trampa i en kall vattenpöl, att bli hånad av en besserwisser, eller att göra om allt igen på grund av att man glömt bort sina misstag?

Frågan är vad är mest förödmjukande? Att trampa i en kall vattenpöl, att bli hånad av en besserwisser, eller att göra om allt igen på grund av att man glömt bort sina misstag? Troligtvis det sistnämnda.

Tre plus:

  1. Bill Murray är en av världens roligaste skådespelare. Här gör han troligtvis hans bästa roll någonsin som Phil Connors.
  2. Det verkar först som att Måndag Hela Veckan är en sån där ytlig 1990-talskomedi, men den är väldigt djup och mycket intelligent gjord.
  3. Jag tycker mycket om att man får se dagen i många olika varianter.

Tre minus:

  1. Den irriterande försäkringsförsäljaren blir för mycket.
  2. Jag skulle vilja ha sett mer av Chris Elliots karaktär. Det kändes som att han var med för lite.
  3. Varför heter filmen Måndag Hela Veckan på svenska? Kunde de inte behållit det engelska namnet Groundhog Day?
En av  filmens viktigaste punkter är Phils förälskelse i Rita. (bra spelad av Andie MacDowell.) Men det blir en lång resa av förödmjukelse, komik och örfilar.

En av filmens viktigaste punkter är Phils förälskelse i Rita. (bra spelad av Andie MacDowell.) Men det blir en lång resa av förödmjukelse, komik och örfilar.

 

Slutsats: Är filmen lika bra som då?

Jag har alltid tyckt att Måndag Hela Veckan har varit rätt kul. Men det är på senare år jag upptäckt hur riktigt bra den här filmen är. Få 1990-talskomedier har åldrats med värdighet, eftersom humorn har klassats som uråldrig. Måndag Hela Veckan har definitivt åldrats med värdighet och tål att ses om igen. Jag älskar Harold Ramis filmer Ghostbusters (som han enbart skrev manus till och hade en av huvudrollerna i), Ett Päron Till Farsa och Deltagänget – men hans smartaste och mest varma film är tveklöst Måndag Hela Veckan. Det är en pärla som inte ska glömmas bort. Ja, den är precis lika bra som då – om inte bättre!

Betyg: En stark fyra av fem.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s