Återblicksrecension: Sin City.


sin-city-movie-poster-01

För nio år sedan dök detta actionfyllda konstverk upp på biograferna. Baserat på Frank Millers seriealbum, så tar Sin City oss till en farlig stad med ösregn, korrupta politiker och tuffa snubbar med nävar och pistoler som talar. Jag bör inte glömma stadsdelen Old Town, där de prostituerade kvinnorna styr området, eller två av de mest läbbiga mördarna i filmväg: Den tystlåtne, glasögonprydde kannibalen Kevin och senatorns son Junior, som är en ökänd mördare och pedofil. Den sistnämnde är mer känd som The Yellow Bastard, eftersom han blir senare i filmen gul och väldigt vidrigt deformerad.

Sin City är en film som har fyra olika berättelser som håller varann hand i hand, och sköts riktigt snyggt.

  • The Customer Is Always Right – ”Försäljaren” möter en kvinna i blodröd klänning; ”Kunden”, uppe på en balkong. Hon blir som förtrollad av hans charm och litar på honom eftersom han vill rädda henne. Efter en kyss så skjuter Försäljaren Kunden och säger sedan att han löser in hennes check imorgon. Det är en kort scen men väldigt stilfull sådan och det märks väldigt mycket att det här är från en serietidning. Lönnmördaren (Försäljaren) är bra spelad av Josh Hartnett och han dyker upp igen i slutet av filmen för att avsluta den här historien – som ändå lämnas olöst.
  • That Yellow Bastard – Polisen Hartigan (Bruce Willis) är ute efter att sätta dit en pedofil och mördare, som också är son till en korrumperad senator. Men även om han räddar då 11-åriga Nancy från pedofilen Junior så blir det något som går snett. Hartigan hamnar i fängelse i åtta år och frisläpps för att han erkänner de brott Junior begått för att skydda Nancy. Historien går i två delar, först när Hartigan räddar 11-åriga Nancy, och den andra delen är åtta år efteråt där han skyddar 19-åriga Nancy (Jessica Alba) från den hämndfyllda Junior som nu blivit gul, riktigt ful och luktar som ett berg med sopor. Det är en spännande historia, bra skådespeleri och väldigt snygga scener.
  • The Hard Goodbye – Den hårdkokte machomannen Marv (briljant Mickey Rourke) får besök av en blond kvinna en natt och de hamnar i säng med varann. Morgonen efter ligger hon död bredvid honom och polisen försöker sätta dit Marv. Men den tuffe gubben Marv ger inte sig så lätt, han tänker lösa det här fallet och rentvå sitt namn. Med sina nävar och sina primitiva metoder låter han ingen stå i vägen från sanningen. Det här är min personliga favoritberättelse i hela filmen på grund av främst Rourkes utomordentligt coola Marv. Slutet är bitterljuvt men man bör tänka på att Sin City är en hjärtlös stad som inte visar någon nåd
  • The Big Fat Kill – Bartendern Shellie (Britanny Murphy) blir trakasserad av sitt ex Jackie Boy (Benicio Del Toro) och blir räddad av sin nya pojkvän Dwight. (Clive Owen) Dwight tycker att Jackie Boy är farlig och måste stoppas, så därför skuggar han Jackie Boy till Old Town, där de prostituerade bestämmer som de vill efter en vapenvila mellan dom och polisen. Jackie Boy dödas – men en hemsk upptäckt avslöjas: Jackie är en polis och en hjälte. Får polisen reda på detta kommer vapenvilan att avslutas och ett krig är att vänta. Maffian får reda på detta och efter ett bakhåll så tar legosoldaterna Jackies huvud samtidigt som att legosoldaternas ledare Manute (Michael Clarke Duncan) de prostituerades ledare Gail tillfången. Den här historien är väldigt fylld med bra skådespelare, grymma scener och jag diggar verkligen Duncans guldöga. Ett plus till Quentin Tarantinos regisserade scen där Owen pratar med den döde Del Toros karaktär i bilen. Men samtidigt är detta den mest röriga historien i hela Sin City och det finns några frågetecken att reda ut.
Klippningarna är perfekta och konstnären i mig blir alldeles överlycklig av Sin Citys klockrena scener - som denna i början.

Klippningarna är perfekta och konstnären i mig blir alldeles överlycklig av Sin Citys klockrena scener – som denna i början.

Sin City är en sån där film som tåls att ses många gånger. Nio år efter att den kommit ut är filmen fortfarande otroligt snygg och väldigt tung. Att den är mestadels svartvit gör Sin City extra häftig, och dessa färgklickar som dyker upp här och där har skapat en modern filmklassiker. Många av Hollywoods tunga skådespelare/skådespelerskor bidrar med jättestarka roller och ta er tid och lyssna på den läckra dialogen. Klippningen är i stort sett perfekt. Robert Rodriguez är en utmärkt regissör och han har haft hård koll på varje vinkel och vrå som finns i hela staden Sin City.

Det finns många karaktärer att älska och hata. Man finner lätt en favorit att gilla. Många kan tycka om Marv eller Hartigan – ja, för all del också lönnmördaren ”Försäljaren”. Men jag är väldigt säker på att minst lika många avskyr The Yellow Bastard för att han är en så avskyvärd karaktär. Heder åt Nick Stahl som spelar den här vidriga figuren med briljans. Jag vill också lyfta av hatten för Elijah Wood, som spelar den tystlåtne mördaren Kevin. Hans karaktär är otroligt karismatisk och det är riktigt coolt när han står i dörrgläntan till Marvs lägenhet.

En av de mest fascinerande karaktärerna är senator Roarks brorson Kevin. En hjärtlös mördare och kannibal som ser harmlös ut. Men låt inte det lura dig. Han är farlig. Det vita skenet i hans glasögon ger honom karaktär.

En av de mest fascinerande karaktärerna är senator Roarks brorson Kevin (Elijah Wood). En hjärtlös mördare och kannibal som ser harmlös ut. Men låt inte det lura dig. Han är farlig. Det vita skenet i hans glasögon ger honom karaktär. Snacka om att Wood spelar Frodo Baggers motsats.

 

Jag fastnade redan för Sin City när den första trailern släpptes. Det var något med kombinationen av serietidning, action, coola repliker, tunga skådisar och konst som lockade mig. Jag älskade filmen när den tog slut efter att jag såg den för första gången. Den är inte perfekt, men näst intill. Om jag skulle nämna tio filmer som är rena milstolpar så är Sin City en av dom. För så episk är den. Så episk att jag finner det svårt att hitta tre minus som jag ska skriva nedan – men jag ska också vara rättvis.

Tre plus:

  • Robert Rodriguez och Frank Miller har gjort det omöjliga: Att få till en noir-serietidning på vita duken och göra det riktigt bra. Det är ett konstverk utan dess like.
  • Fyra starka berättelser fyllda med fantastiska skådespelare.
  • Våldet är bitvis riktigt tungt men också bitvis kul.

Tre minus:

  • Även om The Big Fat Kill är en bra story, tycker jag att den är klart svagast. Men det beror inte på att den är tråkig för det är den inte. Den är lite rörigare än de andra tre berättelserna däremot.
  • Jag är inte riktigt säker på Dwights status. Har han två flickvänner?
  • Våldet kan vara överdrivet ibland och vissa scener är rätt olämpliga för de med dåliga magar.
Mrv kommer till sin övervakare Lucille för att få medicin och en helvetes massa plåster. Det här är svart humor som allra bäst.

Marv kommer till sin övervakare Lucille för att få medicin och en helvetes massa plåster. Det här är svart humor när den är som allra bäst.

 

Slutsats: Är Sin City lika bra som då?

Ja. Sin City är precis lika bra som då och jag kan slänga på filmen igen när jag vill – eftersom jag har Netflix – och beundra detta konstverk om och om igen. I sensommaren/höst kommer uppföljaren Sin City: A Dame To Die For, och om du vill återuppta filmen som startade allt så tveka inte. Se den! Gärna igen om du redan gjort det. Det är ett mästerverk.

Betyg: En fet femma av fem!

 

Sin City är vackert svartvit, men det är läckert att beskåda filmens färgklickar här och där. Något som är bland det mest färgstarka är utan tvekan den ökände The Yellow Bastards gula hudfärg från akt 2 av "The Yellow Bastard".

Sin City är vackert svartvit, men det är läckert att beskåda filmens färgklickar här och där. Något som är bland det mest färgstarka är utan tvekan den ökände The Yellow Bastards gula hudfärg från akt 2 av ”The Yellow Bastard”.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s