Game Of Thrones vs. The Walking Dead – vilken är bäst? (innehåller spoilers)


Daenerys Taragaryen med en av sina drakar är en av Game Of Thrones populäraste karaktärer.

Daenerys Taragaryen med en av sina drakar är en av Game Of Thrones populäraste karaktärer.

Omslaget från The Walking Deads säsong 4's andra halva, där Rick och sonen Carl flyr ifrån det kollapsade fängelset.

Omslaget från The Walking Deads säsong 4’s andra halva, där Rick och sonen Carl flyr ifrån det kollapsade fängelset.

Det här inlägget innehåller spoilers från både Game Of Thrones och The Walking Dead, och har du inte sett alla säsonger från de aktuella serierna så ska du inte läsa det här inlägget. Säg inte att jag inte varnade dig. Spoilers = när man berättar viktiga delar från en serie/film, som handling, vad som händer med en karaktär, hur det slutar och så vidare. 

Amerikansk TV har inte varit bättre. Populära tv-serier som Breaking Bad, Sons Of Anarchy. True Detective, How I Met Your Mother (som haft sitt sista avsnitt och är väldigt överskattat dock) och House Of Cards har fått en stor skara fans. Men jag tror utan tvivel att två av de mest populära tv-serierna är Game Of Thrones och The Walking Dead. Det storslagna äventyrsdramat med riddare, drakar, dvärgar och erotik. Det nervkittlande överlevnadsdramat med zombies. Det är två helt olika serier men båda är minst sagt populära och man vill bara se nästa avsnitt från kommande säsonger.

Men vilken är egentligen bäst?

Det är egentligen en dum fråga, för Game Of Thrones och The Walking Dead är två helt olika genren. Men, jag ska faktiskt nämna ett par kategorier och jämföra serierna med varann. Jag ger ett poäng till den serie som är bättre än den andra i den kategorin, och den serie som fått mest poäng, vinner. Det kommer att bli en del spoilers om karaktärer och seriernas handling. Uppgiften är svår men jag ska göra mitt bästa.

 


 

Handling:

Game Of Thrones handlar om olika delar av världen som vill ta över Järntronen i King’s Landing, med storslagna slag i kriget. The Walking Dead handlar om överlevnad i en värld fylld med levanda odöda. Game Of Thrones är Sagan Om Ringen-mäktigt medans The Walking Dead är mer jordnära. Fantasy mot skräck. Det här är en svår nöt att knäcka för handlingen i bägge serierna är verkligen mäktiga och man vill bara se uppföljningen. Säsong 3 av Game Of Thrones och säsong 4 av The Walking Dead var respektive series bästa säsonger än så länge. Det blir faktiskt oavgjort i denna kategori, för jag vet inte vilken jag ska välja.

Game Of Thrones 1 The Walking Dead 1.


Upplägg:

En intressant sak jag lagt märke till i bägge serierna är hur varje episods upplägg har sett ut. Game Of Thrones försöker ta med så många karaktärer som möjligt i varje episod så att man hinner se en glimt av varje person man möter. The Walking Dead koncentrerar sig dock på vissa karaktärer i varje episod, och det märktes mer i säsong 3 och 4 – till exempel hur Daryls och Beths vänskap växte när de flydde fängelset. Men Game Of Thrones vinner här, för jag tycker att jag saknar vissa karaktärer varje gång jag ser en ny episod av The Walking Dead numera.

Game of Thrones - Winterfell

Game Of Thrones 2The Walking Dead 1.


Hjältar:

Mitt i de helveten båda serierna visar, så finns det hjältar. Där Game Of Thrones har färgstarka Jon Snow, Daenerys Taragaryen och Robb Stark, har The Walking Dead en mer sammansvetsad grupp med (nästan) enbart hjältar. Hjältar som hjälper varann mot zombierna och andra människor som vill dom illa. Men samtidigt skulle jag inte kalla någon i The Walking Dead för hjälte, utan bara personer som försöker överleva. Men Daenerys Taragaryen och för all del Jon Snow – där har vi äkta prov på hjältedom. Dessutom ser de ut som hjältar.

jon-snow-1024

Game Of Thrones 3The Walking Dead 1.


Skurkar:

Skurkar finns det gott om i Game Of Thrones. Var ska vi börja? Tywin Lannister – en hård strateg och krigsledare, dessutom är han den rikaste personen i hela riket. Cersei Lannister, hans dotter – en manipulativ, slug, förarglig och lömsk kvinna som gör allt för att behaga sig själv och ställa till det för andra. Dessutom har hon en incestrelation med sin ena bror Jamie, som också är en falsk person. Förutom då zombierna, har The Walking Dead haft ett par färgstarka skurkar: Shane, som var Ricks bästa vän, men blir knäpp när Rick återvände till sin fru Lori. (som Shane hade ett förhållande med och inte kunde komma över det för han trodde att Rick var död) Shane försökte döda Rick men blev skjuten och blev sedan en zombie. I säsong 3 dök den farlige Guvernören upp och han var verkligen en farlig jävel. Ännu värre blev han i säsong 4 där han försökte hämnas på det folk som tog ifrån hans stad, hans döda dotter och hans rykte. När han dödade den omtyckta Herschel kallblodigt i mitten av säsong 4 blev den onda cirkeln komplett för Guvernören. Men ingen av dessa nämnda karaktärer är i närheten av Joffrey från Game Of Thrones. Joffrey är ett tvättäkta exempel på en person man älskar att hata. Anledningar? De är flera. Han är lömsk, falsk, förarglig, farlig, feg, sviker löften, arg och helt genomvidrig. Det är orättvist att Jack Gleeson har fått mordhot för sin roll som Joffrey eftersom det är inte hans fel. Han spelar Joffrey med bravur – och det är det som är meningen. Här vinner Game Of Thrones också rätt lätt för skurkarna är mer tydliga än i The Walking Dead.

Joffrey21

Game Of Thrones 4The Walking Dead 1.


Badasses:

En badass är en tuff typ som sticker ut mer än de övriga i gruppen. Det kan vara både en hjälte eller en skurk, men det tydligaste är att personen i fråga ska ha en speciell stil som man beundrar. The Walking Dead har bröderna Dixon: Merle och Daryl. De är tuffa typer med hård attityd men de är ändå varandras motsatser. Merle var stor i käften och rasist men vinner med sin stridsvana. Daryl är mer tystlåten men när han säger något så sitter det kvar i minnet. Annars låter han sin armborst tala för sig själv. Och tro mig – den är rätt vass i tungan. Daryl är dessutom en av seriens största favoritkaraktärer för han är riktigt cool. En annan som är en badass sedan säsong 3 är Michionne, som hugger ruttna lemmar av zombierna med sitt vassa samurajsvärd. Game Of Thrones har några tuffingar som ”Hunden”, en jättelik riddare med bränt ansikte som tidigare arbetat åt Lannisters. En jättestor karl som dräper många personer utan att tveka. En annan som är riktigt cool är utan tvivel Tyrion Lannister, dvärgen som besöker horor och har tveklöst seriens största käft. Han är i jämförelse med sina syskon Cercei och Jamie väldigt lojal, rättvis och hederlig men har ett gäng rävar bakom sina öron. Spelad av Peter Dinkage, har Tyrion blivit ett ansikte man sent ska glömma. Men även om Tyrion är så färgstark så vinner The Walking Dead i den här kategorin eftersom jag tycker att zombieserien har fler badasses.

Daryl-Season-4-Promo-Photo-daryl-dixon-35092328-737-948

Game Of Thrones 4The Walking Dead 2.


Musik:

Titelmusiken i båda serierna är väldigt lätt att känna igen och ger serien den atmosfäriska karaktär som präglar i de två olika världarna. Game Of Thrones är slagkraftigt och ökar mer ju längre in melodin spelas. The Walking Dead sätter fart direkt och ger en isande skräckfilmstema som liknar något som Hitchcock gjort. Svårt att avgöra när det gäller titelmusiken men övrigt i musik så vinner Game Of Thrones lätt tack vare dess äventyrliga soundtrack. En enkel seger för riddarna.

 

Game Of Thrones 5The Walking Dead 2.


Dramatiska scener:

Det finns en hel del dramatik i bägge scenerna. Många kommer och går. Några blir lemlästade. Man tappar hakan, man blir ledsen och ingen av serierna lämnar någon oberörd. Men jag väljer i det här fallet The Walking Dead för det finns så mycket saker som händer i den serien som blir svårt att få bort. De här är några exempel:

  • När gänget öppnar Herschels lada och dödar ett gäng med zombies – och upptäcker att den sista zombien som var därinne var Carols försvunne dotter Sophia. Väldigt hjärtskärande eftersom man hade hoppats på att hon skulle ha klarat sig. Men så var inte fallet. Från säsong 2.
  • När Dale blev attackerad av en zombie ute på åkern och sedan blev skjuten av Daryl (på grund av sina svåra plågor efter attacken). Från säsong 2.
  • I episoden ”The Grove” från säsong 4, får man reda på att Lizzie var den som dödat alla dessa råttor och matar de odöda i fängelset. Hon hade fått för sig att zombierna är ”annorlunda” än vad många tror. Det blev hjärtskärande när man fick se att hon dödat sin syster Mika med en kniv. Den sorgsna tragedin avslutades med att Carol ville att Lizzie skulle titta på blommorna – för att sedan skjuta den trasiga flickan i huvudet.
  • Guvernörens brutala avrättning av Herschel gjorde en hel skara fans förbannade och sorgsna. Den omtyckta Herschel  blev saknad direkt och den onde Guvernören fick vad han förtjänade senare – men tragedin var ett faktum. Från avslutningen av första halvlek av säsong 4.
  • Andreas farväl och död i sista avsnittet från säsong 3; ”Welcome To The Tombs”. En av originalkaraktärerna försvann för gott och inget skulle bli sig likt.

Även om Game Of Thrones har några starka scener, som Ned Starks avrättning – så ligger The Walking Deads styrka i att man lyckats få till den exakta tajmingen, hur man lyckats bli berörd. En rättvis seger för zombieserien här.

-Carol-the-walking-dead-carol-peletier-34181962-1920-1080

Game Of Thrones 5The Walking Dead 3.


Kärlek:

Romanser finns det gott om i båda serierna. Om det här inlägget skulle enbart handla om sex så skulle Game Of Thrones vunnit med hästlängder. Men den här kategorin handlar också om relationer, omtanke och förhållanden. Ricks och Loris förhållande i The Walking Dead hade vart lite knackigt när han fick reda på att hon varit otrogen med Shane, men det höll ändå tills hon tragiskt avled. Det mest klassiska romantiska förhållandet i zombieserien är tveklöst den mellan Maggie och Glenn. När de fann varann igen efter att fängelset kollapsat i slutet av säsong 4, var det nästan som ett lyckligt slut. Vackert. Game Of Thrones har många komplicerade förhållanden och kungliga giftermål anges här och där – till och med mellan folk som inte vill äkta varann. Just Game Of Thrones har mycket svek när det gäller tillit och kärlek. Det är rätt svårt att utse en vinnare i den här kategorin, men magkänslan säger The Walking Dead för jag tycker att kärleken är något starkare här.

twds413top-710x400

Game Of Thrones 5The Walking Dead 4. 


Dialog:

Dialogen är stark i båda serierna. Men det är väldigt mycket mer och djupare dialog i Game Of Thrones så det här är en lätt match för serien med Starks, Lannisters och Taragaryen.

wztFm-900x506

Game Of Thrones 6The Walking Dead 4.


Våld och gore:

Min favoritkategori får avsluta den här stora jämförelsen.Men det är också den tuffaste kategorin för det finns så mycket våld i båda serierna. Dessutom är goren väldigt väl gjord i båda. Game Of Thrones våld är mer åt Braveheart-hållet medan The Walking Dead är klassiskt Romero-zombiestil. Jag blir lite äcklad när jag ser en hord zombies bita bort lemmar och kött från gallskrikande människor, och det isade i tänderna när jag fick se Jamie Lannisters högra hand huggas av. Mår jag såpass illa inombords så har ju båda serierna lyckats bra. Det ser rätt groteskt ut när Rick & company dödar ruttna zombies men man vänjer ju sig efter ett tag, så det tappar lite av innebörden som synd är. Men jag väljer ändå The Walking Dead eftersom jag tycker goren är mer intensiv än i Game Of Thrones. Pluspoäng för den imponerande makeupen på de odöda.

tumblr_lbezdtX0M51qc3kwlo1_500

Game Of Thrones 6The Walking Dead 5.


Poängmässigt vinner Game Of Thrones men som jag nämnde i början; de är två helt olika serier. Både Game Of Thrones och The Walking Dead har sina styrkor och brister, och lever upp till charmen. Jag längtar verkligen till de nya säsongerna börjar.

Vilken serie tycker du bäst om och varför?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s