Vila i frid, Betsy Palmer.


Screen shot 2011-08-04 at 9.53.25 PM

Det tragiska faktum att skådespelerskan Betsy Palmer har avlidit är tyvärr bekräftat. Hon avled av naturliga orsaker den 29:e maj och jag fick reda på dessa hemska nyheter imorse via Adrienne Kings Facebooksida.

Betsy Palmer hade många roller i olika filmer och tv-serier under 1950-1960talen men det är en speciell roll som man alltid kommer att förknippa henne med.

Rollen som Pamela Voorhees i Friday The 13th är en legendarisk tolkning av en galen kvinna som hämnas sin sons död och varje gång Betsy Palmer var i bild så var det blytungt skådespeleri. Det första intrycket man fick när Alice (Adrienne King) sprang ut till Mrs. Voorhees var att hennes nya besökare såg ut som att vara den trygga amerikanska mammatypen. Men det vände väldigt snabbt till rejäl schizofreni.

Betsy Palmer var så trovärdig som Mrs. Voorhees. När hon berättar om vad som har hänt sin son Jason 1957, så känner man dels med henne för att hon har förlorat sitt enda barn. Sedan visar hon sin ilska som hon har orsakat brutala mord med i hela första filmen. Jag får fortfarande rysningar när hon får för sig att Jason säger till henne att döda Alice.

Mrs_Voorhees_Broadcast_Thought_5_5_14

Det är väldigt välkänt att Betsy Palmer tog rollen för att tjäna ihop pengar till en ny bil och att hon tyckte att manuset var ren skit. Men det visade hur stor och begåvad skådespelerska hon var, att ta sig an en roll i en typ av film som inte gillade. Intressant nog gjorde hon en kort cameo i Friday The 13th II som Mrs. Voorhees igen, fast i en sorts hallucination som Ginny Fields (Amy Steel) lurar Jason med.

Mrs. Voorhees var en farlig mördare och utan Betsy Palmers erfarna skådespeleri så tror jag inte att det skulle finnas någon uppföljare alls till Friday The 13th. I en stickade blå kofta och med sin mogna moderstämma så blev hon en av filmhistoriens allra viktigaste kvinnliga antagonister. I olika dokumentärer, som till exempel Crystal Lake Memories, så berättar Betsy Palmer om hur det var på filminspelningen, hur det var efter premiären och hur det var 30 år efter den första filmen. Hon började ta till sig sin karaktär och hon blev väldigt älskad av sina fans. Palmer var en flitig deltagare på olika mässor men nu är den himmelska sagan över.

Betsy Palmer blev 88 år gammal, och det är en väldigt hög ålder bland skådespelare i Hollywood. Under dagen så twittrade en hel del fans och vänner om deras sorg och förlust av en ikon och en fantastisk skådespelerska. Tom Savini, som gjorde effekterna i Friday The 13th är en av dom som twittrat om förlusten och även Eli Roth uttryckte sin sorg.

Det finns ett fotografi som jag tycker är så underbar att se. Det är Betsy Palmer i rollen som Mrs. Voorhees som håller om sin son Jason. Hon ser verkligen jättegammal ut och Jason påminner om hur han såg ut i Friday The 13th VII – The New Blood. Men den bilden är verkligen fylld med kärlek.

Vila i frid, Betsy Palmer. Tack för allt det fantastiska du har gett oss fans. Vila i frid, Mrs. Voorhees.

uploads_64bcc4b5-4a97-47fa-8d66-9771377b3a10-pamela-voorhees-e-jpg-14158

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s