Mest minnesvärda dödsscenerna i Friday The 13th-filmserien.


Friday_13th_2_death

Dags för ytterligare en kronologisk artikel om Friday The 13th-filmserien. Ett av de allra viktigaste momenten i alla filmerna är tveklöst dödsscenerna och många av dessa är verkligen brutala. En del kan vara väldigt bisarra men med hyfsad, till och med bra splattereffekter så sitter de inne i ens hornhinna. Jason Voorhees (och hans mamma) använder sig av många av de fulaste knepen att ta död på en kåt tonåring i Crystal Lake. Dessa är de som jag tycker är de mest minnesvärda i hela filmserien:

Krossande skallar. (Friday The 13th III, Friday The 13th VI – Jason Lives, Friday The 13th VII – The New Blood, Jason Goes To Hell)

I Friday The 13th III visade Jason att han var en brutalt stark person. Såpass stark att han kunde krossa en persons kranium med sina händer. Likt en maskin som pressar sönder bilar, trycker Jason ihop sina händer på offrets huvud och krossar på. Eftersom Friday The 13th III var en sån där 3D-rulle så bjöd filmskaparna på en effekt där Ricks öga poppar ur när Jason krossat hans skalle. Jason har krossat fler skallar i Jason Lives, The New Blood och Jason Goes To Hell. Faktiskt även i The Final Chapter.

Brendas stalker. (Friday The 13th)

Det som det här valet intressant är inte dödsfallet i sig, för man ser inte vad som händer Brenda. Det är uppbyggandet som är praktiskt genialt. Mrs. Voorhees imiterar en ungt barn som lockar ut Brenda i ösregnet, och hela scenen är lite Hitchcock-byggande när det gäller klippning och musiken. Vad händer efter när Brenda får ljuset ifrån bågskyttbanans strålkastare i ögonen? Skriket låter en bara fantisera vad Mrs. Voorhees hade gjort. Man får se Brendas kropp inlindat i rep och alldeles nerblodad efteråt men mysteriet av vad som har hänt henne är ändå oklart.

Spjuttricket. (Friday The 13th II)

Ett dubbelmord händer inte ofta i en Friday The 13th-film, men visst kan det förekomma. Det mest kända är också en av de mest chockerande scenerna någonsin. Jeff och Sandra har sexuellt umgänge i sin säng, när plötsligt Jason dyker in i rummet. Sandra reagerar för sent, eftersom Jason sekunden senare penentrerar båda ungdomarna med ett spjut. Effektfull scen som fortfarande är ett av de mest råaste morden i filmsammanhang. Det finns ett fotografi hur Sandra och Jeff såg ut efter att ha spjutet inkörd igenom deras kroppar men troligtvis finns inget filmat kvar.

Sovsäckar är dödsfällor. (Friday The 13th VII – The New Blood, Jason X, Friday The 13th remake)

Efter Friday The 13th VII – The New Blood konstaterar jag att sova i en sovsäck i Crystal Lake är en jävligt dålig idé. I nämnda filmen så drar Jason ut kvinnan i sovsäcken och slår henne mot ett träd. Det slaget dödar henne på en gång. Egentligen skulle Jason slå henne mot trädet flera gånger och det filmades faktiskt, men den hårda klippningen resulterade i att det ”endast blev ett slag”. Jason tar till sovsäckdödandet igen i Jason X, i en datasimulatorscen av Crystal Lake. När remaken kom ut så tog Platinum Dunes till ytterligare ett sovsäcksmord, men den här gången hängs instängda (i sovsäcken) Amanda i ett träd över öppen eld. Hon bränns ihjäl. Det ögonblicket är faktiskt vansinnigt brutalt, till och med för Jason.

Rullstolstricket. (Friday The 13th II)

Innan Jason dödade Jeff och Sandra i Friday The 13th II, så slog han till med ett chockmord till. Rullstolsbundna Mark väntar på Vickie vid verandan. Scenen byggs upp av att man tror att någon smyger på misstänksamma Mark bakifrån. En bra uppbyggnad med Manfredinis mörka musik gör scenen spännande. Man tror att Jason ger sig på Mark bakom ryggen med plötsligt får Mark en machete (som har eggen på baksidan) rakt i ansiktet framifrån. Vart kom Jason ifrån? Och avslutningsvis får man se Mark rulla ner för den långa trappan. Det är nästan som scenen med barnvagnen i Pansarvagnen Potemkin.

Sjukhusmassakern. (Friday The 13th IV – The Final Chapter)

Direkt efter händelserna i Friday The 13th III, så tas Jasons döda(?) kropp till bårhuset men inte ens en yxa i skallen kan sätta stopp för Jasons vrede och blodlust. Han tar ut sitt nederlag genom att såga av halsen och vrida av läkaren Axels huvud. Om det inte var nog, så tar Jasons stryptag på sköterskan och hugger en skalpell i magen på sköterskan – och drar skalpellen neråt. Det är vrede. Klippen nedan är de oklippta scenerna som inte visades i den versionen av Friday The 13th IV – The Final Chapter.

Yxmordet på toaletten. (Friday The 13th)

Den här scenen påminner lite grann om vad som händer Brenda i samma film på grund av uppbyggandet och den där känslan av att något är creepy. Marcie är på toaletten och hör märkliga ljud. När hon ska börja undersöka så sätter det lysande fotot och Manfredinis musik den träffsäkra tonen. Vi vet att någon (Mrs. Voorhees) har smugit sig in i toaletten och det är en tidsfråga tills något ska hända Marcie. Och det gör det också. När hon vänder sig om får hon en yxa rakt i ansiktet. Tom Savinis specialeffekter är fortfarande riktigt bra gjorda efter 35 år.

Flytande kväve i rymden. (Jason X)

Jason X är inte den mest skrämmande filmen i serien, och den är inte så värst bra heller. Men det finns en scen som faktiskt sticker ut, och det är när Jason vaknar på rymdstationen och överrumplar Adrienne. Vad gör han? Jo, kör ned hennes huvud i flytande kväve och hon dör omedelbart. Sedan slår han sönder hennes frusna skalle i spillror. Denna scen blev en fanfavorit och faktiskt så har Mythbusters provat sig på den här filmmyten.

Harpunpil i ögat. (Friday The 13th III)

Kort efter Veras gräl med Shelly, så kikar hon i hans plånbok vid bryggan. Hon hör ett rasslande och råkar tappa plånboken i vattnet. Vera beger sig ut i vattnet för att hämta plånboken när en karl i hockeymask dyker upp. Vera tror att det först är Shelly eftersom han fem minuter tidigare skrämde henne – med den hockeymasken på sig. Men när hon inser att det inte är Shelly så skjuter den mystiske karln en pil ifrån en harpun. Pilen åker igenom hennes öga och skalle och hon dör direkt. Detta var Jasons första mord med hockeymasken och resten är historia.

Robs tragiska avslut i källaren. (Friday The 13th IV – The Final Chapter)

Den här scenen är visserligen en kliché, man förstår att Rob ska dö när han kutar tillbaks till källaren för att hämta sin kniv. Men den är ändå minnesvärd för att Jason övervinner och hackar ihjäl Rob med en trädgårdskratta, och Robs smärtsamma skrik visar att den här scenen är på sätt och vis rätt magstark. Mörkret i scenen fungerar alldeles perfekt.

Mrs. Jarvis mystiska försvinnande. (Friday The 13th IV – The Final Chapter)

Tillsammans med Brendas död (från första filmen som jag tidigare har nämnt) i hela filmserien, så får man aldrig riktigt reda på vad som händer med Mrs. Jarvis. Vad som gör den här scenen så minnesvärd är det mycket imponerande klippandet, det mörka filmsättningen och återanvändandet av Manfredinis klassiska musik. Mrs. Jarvis hade återvänt ifrån en joggingtur och inser att hon är ensam hemma. I ett strömlöst hus. Hon går ut i ösregnet och i slutet av klippet får Mrs. Jarvis syn på något och skriker. Vad som hänt henne kommer man aldrig att få reda på, fast det finns en bortklippt scen utan ljud där Trish upptäcker hennes döda mamma i deras badkar. Mystiken i och med att vad som har hänt henne är ändå oklart – och förblir en myt.

Jacks pil i halsen. (Friday The 13th)

Troligtvis det mest kända dödsfallet i alla Friday The 13th-filmerna. Jack ligger kvar i sin säng efter att ha haft samlag med Marcie, och röker en joint. En droppe blod ramlar på hans panna och innan han hinner resa sig upp tar en hand tag i hans panna. Sedan kommer en pil rakt igenom hans hals och blodet sprutar. Jag minns att när jag såg den första filmen för första gången så var den här scenen klippt så att jag inte visste vad som hände Jack. Men den oklippta versionen är definitivt den som ska ses. Tom Savinis effekter i den scenen är riktigt bra, och den här scenen visade Jay Leno upp för Kevin Bacon ganska nyligen – eftersom det är Bacon som spelade Jack i Friday The 13th.

Tommy Jarvis dödar Jason. (Friday The 13th IV – The Final Chapter)

Jag tycker att de sista tio-femton minuterna av Friday The 13th IV – The Final Chapter är de mest spännande i hela filmen och borde ha varit den ultimata avslutningen för Jason Voorhees. Jason jagar Trish fram och tillbaks, och när han försöker döda henne kommer Tommy fram med rakad skalle för att lura Jason. Precis som Ginny Fields försökte göra i den andra filmen. Trish hugger av hockeymasken och Jasons groteska ansikte visas. Tommy plockar upp macheten och hugger rakt på sidan av Jasons skalle. Den groteska scenen där macheten sedan åker rakt igenom Jasons huvud är fortfarande riktigt gorefylld. Helt otroligt nog vaknar Jason upp igen, men det ser Tommy. Pojken hugger ihjäl Jason. Corey Feldmans mörka blick i den scenen och i filmens allra sista ögonblick är tidlös.

Uppdaterat: Det gick inte att lägga upp den scenen i bloggen, men jag har en länk via tuben här.

f13-part4-hero (1)

Vilka dödsscener är de mest minnesvärda och häpnadsväckande i en Friday The 13th-film enligt dig?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s