Mest minnesvärda dödsscenerna i A Nightmare On Elm Street-serien.


realfreddy

Freddy Krueger är en påhittig jävel. I trettio års tid har han gett folk mardrömmar och hans handske med rakbladsvassa knivar är klart ett av filmhistoriens farligaste vapen. Men minst lika farliga är hans magiska förmågor, vilket resulterar i väldigt kreativa mord i A Nightmare On Elm Street-filmerna. Freddy är en manipulativ typ som drar nytta av folks fasor i deras mardrömmar. Med sin svarta humor och karismatiska utseende gör honom till en legend, särskilt i Robert Englunds skepnad. De här 10 dödsscenerna är mina personliga favoriter.

 

Mordet i duschen. (A Nightmare On Elm Street 2: Freddy’s Revenge)

När filmens manliga huvudkaraktär Jesse drömmer en dröm där han besöker en gaybar (det har diskuterats en del kring om hans sexualitet i den här filmen) så stöter han på sin hårde tränare Schneider. Givetvis tar tränaren med sig Jesse på en sorts straffträning i skolans gymnastiksal, och när Jesse duschar så byggs scenen upp till en rejäl mardröm – för Schneider. Bollar skjuts ifrån hyllan och när ett par hopprep ringlar sig runt hans handleder, släpas Schneider till duschen. Kläderna slits av och han piskas av en handduk. Man ser inte förövaren. Men när Schneider tittar på Jesse, som bevittnar alltihop och ser chockad ut, försvinner Jesse i ett stort ångmoln och vips dyker Freddy upp. Han gör processen kort och mördar Schneider. Kvar står Jesse, som ovetandes har satt på knivhandsken. Det är ett stort steg i hans omvandling till filmmonstret Freddy. Själva mordet är inte minnesvärt, men uppbyggandet är det.

 

It’s The Chair For You, Kid! (A Nightmare On Elm Street 3: Dream Warriors)

Det här är för min del en av de snyggast filmade scenerna i en skräckfilm någonsin. Den trånga korridoren och det svagt blå ljuset skapar ren filmmagi med små medel. Pricken över i:et är Freddy Kruegers närvaro och mörka röst. Will möter sin största mardröm – sin egen rullstol – men med sin drömkrigarkraft förstör han den med magi. Men när han försöker döda Freddy med magi gör han misstaget att springa fram till den brännmärkta mördaren.

 

Svarta tavlan-tricket. (Freddy’s Dead – The Final Nightmare)

Freddy’s Dead är den mest korkade filmen i serien men den har ändå sin egen charm. Carlos har en hörselskada, så han måste ha en hörselapparat. Detta utnyttjas av Freddy, som först rycker av apparaten så att Carlos inte hör ett dugg. Sen hittar Carlos sin hörselapparat – men Freddy har manipulerat denna så att Carlos hör alldeles för bra. Så bra att det värker i örat när vatten droppar eller när en spik ramlar på metall. Tänka dig vad som händer när Freddy drar fram en svart tavla och drar sina klor på den. Bara det får ens egna öron att värka.

 

Super Freddy! (A Nightmare On Elm Street 5: The Dream Child)

Jag tycker att den femte filmen är den sämsta filmen med Freddy Krueger men det stoppar inte hans kreativitet. Serienörden Mark hittar en serietidning där han läser om hans vänners dödsfall och när han upptäcker sig själv i sista rutan dras han in i en mardröm som utspelas i en serietidning. Där möter Mark din onde Freddy, och Mark förvandlar sig till en superhjälte och skjuter Freddy. Men detta är Freddys hemmaplan, och skurken förvandlar sig själv till en ”superhjälte”. Mark i sin tur blir omvandlad till en pappersaffisch och Freddy strimlar honom i bitar med sin klohandske. Rätt coolt när färgen försvinner ur Mark, likt blod.

 

This.. is God. (A Nightmare On Elm Street)

Det första dödsfallet i en A Nightmare On Elm Street är också den allra läskigaste. Hela uppbyggandet av scenen och den dramatik som uppstår är legendariskt. Freddy Krueger kommer aldrig att bli lika läskig som han var i första filmen. När han kommer fram i gränden får man verkligen kalla kårar, även 30 år senare. Själva mordet är väldigt magstarkt, och när Tina dras upp för väggen och taket, indränkt i blod, har resulterat i många mardrömmar.

 

Have You Ever Played Skin The Cat? (Wes Craven’s New Nightmare)

Wes Craven gjorde en alternativ uppföljare till den första filmen. Det geniala med New Nightmare är att i denna film så är det skådespelarna ifrån första filmen som blir drabbade av Freddy Kruegers terror. I den här scenen så attackerar han Julie medans Heathers son Dylan skräckslagen ser på. Precis som i Tinas dödsfall i första filmen, så släpar Freddy Julie uppför väggen och taket. Freddy ser riktigt läskig ut i New Nightmare. I sin trenchcoat och nya design gör honom påmind om varför han är en av de farligaste filmfigurerna.

 

Dockteatermassakern. (A Nightmare On Elm Street 3: Dream Warriors)

Den tredje filmen är inte bara den bästa uppföljaren, den är också den film som har de bästa effekterna. Phillip pysslar med dockteater och det resulterar till ett kreativt och blodigt mordfall. Det är så snyggt när dockan förvandlar sig till Freddy. Det vänder sig fortfarande i magen när Freddy skär i Phillips armar och ben, och sedan använder hans blodådror som linor för en docka. Ljudeffekterna är också träffsäkra. Scenen är väldigt blodig och avslutningen där Phillips vänner bevittnar när han ramlar (Freddy skär av blodådrorna) ifrån tornet till sin död är chockerande.

 

Blodfontänen ifrån Glens säng. (A Nightmare On Elm Street)

Johnny Depps karaktär Glen somnar i sin säng och plötsligt drar Freddy ner Glen igenom madrassen. Vad som händer under madrassen vet man inte i detalj, men blodfontänen som sprutar minuten efter visar att Freddy har gjort något extra brutalt. Effektiv scen som används av träffsäker musik och litervis med blod.

 

You Can Check In, But You Can’t Check Out. (A Nightmare On Elm Street 4: The Dream Master)

Jag skulle inte vilja ha Freddy Krueger som tränare när jag styrketränar. Det är bara att se vad som händer Debbie i The Dream Master. Scenen är väldigt ologisk dock, eftersom hon omvandlas till en äcklig kackerlacka. Bra effekter och slutklämmen där hon fastnar i Freddys kackerlacksfälla gör den här dödsscenen till en av de mest effektiva och mest äckliga i hela A Nightmare On Elm Street-serien.

 

Welcome To Prime Time, Bitch! (A Nightmare On Elm Street 3: Dream Warriors)

Efter Phillips död, så vågar inte Jennifer att sova. Då beslutar hon sig att titta på tv men det skulle bli hennes fatala misstag. Hon råkar somna till och när hon tittar på intervjun med Zsa Zsa Gabor så förvandlas programledaren till Freddy Krueger. Sen blir det myrornas krig i rutan och när Jennifer daskar till tv:n, så kommer två armar ifrån varsin sida av tv:n som tar tag i Jennifer och lyfter upp henne. Freddys huvud tittar fram via ovansidan av tv:n och ger henne ett par sarkasmer innan han drämmer in hennes huvud i tv-skärmen.

 

Vilka scener kommer du ihåg ifrån en A Nightmare On Elm Street-film?

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s