Recension: Mad Max: Fury Road.


MMFR_TeaserPoster

Den fjärde filmen med Mad Max och hans kamp mot onda uslingar i en förfallen värld tar med tittaren på ett explosionsartat konstverk.

Mad Max: Fury Road är skapat av George Miller, som har gjort den klassiska trilogin med den ikoniske Max, då spelad av Mel Gibson under 1980-talet.

Här lyser Gibson med sin frånvaro och det är bara bra i detta fall. I Mad Max: Fury Road spelas huvudkaraktären av Tom Hardy.  Och det är inget dåligt tillskott. Hardy är hårdkokt i rollen som Max.

Men samtidigt är det orättvist att kalla den här filmen för en Mad Max-film. Varför?
Jag kommer till den punkten sen.

Max har tagits tillfånga av en sorts diktator (Immortan Joe) som styr kontrollen av en enorm vattenkälla, plus vapenarsenalen och bränsle i denna ödesdigra värld. Slavarna kämpar verkligen för överlevnad. I ett uppdrag skickar diktatorn ut sin bästa soldat: Imperator Furiosa. Hon väljer under uppdraget att göra revolt och ta med sig kvinnor för att hitta en fristad men också statuera ett exempel. Att inte ta emot skit ifrån den mansdominerade diktaturen.

jklklö

Imperator Furiosa är den karaktär man längtat efter att få se under flera år. En stark kvinnlig hjältinna, frihetskämpe och en symbol för feminism.

Det har pratats mycket om den starka feministiska kraften i Mad Max: Fury Road. Jag förstår varför efter att ha sett filmen. Furiosa är en symbol och en hjältinna jag velat ha som frontfigur i åratal. Charlize Theron är helt perfekt som Furiosa. Furiosa har rakad skalle, svartmålad över ögonen och ovandelen av huvudet som en krigsmålning, och är en förjävligt bra slagskämpe.

Nu till den punkt som jag nämnde tidigare. Mad Max känns mer som en biroll fast jag tycker att han är stencool. Men det här är Imperator Furiosas berättelse. Hennes film. Hon är helt enkelt bäst.
Så är det ju.

Mad Max: Fury Road är en blytung actionfilm som är fyllt av biljakter i en Arizonaröd öken. Eldflammor. Bilkrascher. V8-motorer. Spjut, granater och hagelgevär. Den här filmens skitiga och råa yttre gör den väldigt – vacker. Skärpan är skarp och man vill bara följa med i den här bergodalbanan tillsammans med Mad Max och Imperator Furiosa.

Immortan Joe är filmens antagonist och är en diktator som symboliserar gubbslem, förtryckare och en sorts bisarr typ av religion.

Immortan Joe är filmens antagonist och är en diktator som symboliserar gubbslem, förtryckare och en sorts bisarr typ av religion.

Liknade actionfilmer brukar vara rejält överdrivna, och det är visserligen Mad Max: Fury Road också. Men det är överdriven med stil och klass.

Självklart är George Miller rätt namn som regissör till Mad Max: Fury Road.
Men varför nu?
Varför inte tidigare?

Svaret är troligtvis timing.

Storyn är så galen men ändå simpel. Det är helt rätt att ta upp det här ämnet nu. Feminismen är på framgång  och med all rätt. Furiosa är den mest ikoniska filmkaraktären sedan Jokern i The Dark Knight.
Det kan inte vara något annat än rätt.

Vill man ha biljakter, explosioner, snygga färger och dunder så är Mad Max: Fury Road helt rätt film. Men den är mycket mer än action.

Vill man ha biljakter, explosioner, snygga färger och dunder så är Mad Max: Fury Road helt rätt film. Men den är mycket mer än action. Det är ett inferno.

Tre plus:
1. Tom Hardy är rätt val till Max när Mel Gibson blivit mossig och korkad.
2. Det här är den vackraste actionfilm på evigheter. Dess skitighet är bara ett starkt plus i denna hårdkokta film.
3. Feminismen är starkare än någonsin. Imperator Furiosa är en magnifik karaktär, mästerligt spelad av Charlize Theron.

Tre minus:
1. På ett sätt borde inte denna film heta Mad Max efter detta är Furiosas film. Mad Max är mer som en biroll än huvudroll pga Furiosas starka karisma.
2. På ett vis känns filmen för kort. Men ändå kände jag mig tillfredsställd med den.
3. Max bakgrund känns lite ofokuserad i den här filmen.

Imperator Furiosa överglänser en redan awesome Mad Max i den här filmen.

Imperator Furiosa överglänser en redan asgrym Mad Max i den här filmen. Det säger mycket om fantastiska Charlize Therons karaktär.

Slutsats:
Mad Max: Fury Road är en frisk fläkt i actiongenren. Det var länge sen jag satt och njöt av en blytung actionrulle och jag kan faktiskt tycka att det är en väl värdig uppföljare till den legendariska trilogin. Just nu känns Fury Road till och med bättre. Det här är ett feministiskt, explosionsartat konstverk gjort av en mästare. Imperator Furiosa är helt enkelt 2010-talets bästa hjältinna och den bästa filmkaraktären på länge.
Detta är ett mästerverk!

Betyg: En explosiv femma av fem!

3 reaktioner på ”Recension: Mad Max: Fury Road.

 1. Såg den här på Blu-ray för någon vecka sen. Det är najs med en renodlad actionrulle, känns som att det var länge sen man såg nåt sånt, det är så många superhjältefilmer som tar plats istället.
  Jag diggar liksom du Furiosa, det var kul att filmen faktiskt handlade mer om hennes resa och hennes kamp än Max. Jag gillar dessutom att Max är fåordig och inte tar så mycket plats som manliga karaktärer brukar göra.
  Jag gillar att Furiosa har rakad skalle, en kvinna behöver inte ha långt böljande hår för att vara vacker. Jag gillar att Furiosa saknar del av en arm, det sänder signaler till dem som har ett liknande handikapp att de också kan vara hjältar (och det är de ju, varje dag!).

  Som sagt, trevlig rulle med bra budskap inbakade, kan absolut tänka mig att se den igen när andan faller på. 🙂

  • Jag instämmer med din kommentar fullt ut. De som har ett handikapp är vardagshjältar för de tar sig an världen på ett annat sätt och låter inte handikappet vara ett hinder – utan vara en styrka.
   Furiosa är en symbol för många varianter av hjältar som vi vill ha.
   Tack så hjärtligt mycket för din kommentar – den lyfte upp texten ännu mer. 🙂

 2. Ping: Jerrys Åsm2015-kalender. Lucka 3: Imperator Furiosa. | Man Of Svensätra - en gamertecknare med hjärtat på rätt ställe

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s