Recension: Alien Isolation.


alien_Isolatation

En av tidernas farligaste monster är utan tvekan Xenomorph – eller Alienmonstret som många garanterat känner till. Ridley Scotts legendariska rymdskräckis Alien är fortfarande effektiv sedan 1979, tack vare det ursnygga fotot och miljön. Självklart, tack vare Sigourney Weavers starka hjältinna Ellen Ripley också.

Det har kommit många spel som baserats på Aliens filmlicens men ingen har någonsin gjort den första filmen rättvisa. Ingen har fångat den där klaustrofobiska, mörka och skrämmande känsla som Ridley Scott gjort för nästan 40 år tidigare.

Tills nu. Eller ja, 2014, om man ska vara petig.

Alien Isolation utspelar sig femton år efter händelserna i första Alien-filmen. Ellen Ripley har försvunnit, och i det här spelet så får man spela som hennes dotter Amanda Ripley. Hon får ett spår att sändaren som var ombord skeppet Nostromo (det som hennes mamma var ombord på under händelserna i första filmen) har hittats, och att den är ombord ett annat skepp vid namn Sevastopol. Men när Amanda och några av hennes kollegor försöker ta sig ombord skeppet, sker en olycka och hon separeras från de andra innan hon tar sig ombord själv på Sevastopol. Ombord upptäcker Amanda att skeppet är en farlig plats. Någonting lurar i skuggorna. Någonting fasansfullt. Något som vi som har sett filmerna har sett förut. Det finns ett läskigt Alienmonster ombord.

Alien Isolation är ett utsökt skräckspel som är en sorts katt och råtta-lek där man som spelare är råttan.

Skeppet Sevastopol är en riktigt läskig plats. Jag får direkt känslan av obehag och rädsla så fort jag tar mina första steg ombord. De vitgrå korridorerna med automatiska rymddörrar är sjukt vackra, helt estetiskt. När ljuset tränger sig igenom de smala springorna i de kolsvarta partierna så blir det riktigt snyggt. Men skräckinjagande.

Det märks att Creative Assembly försöker efterlikna Ridley Scotts klassiker och det funkar. Både när det gäller miljö och skräck.
Helvete.
Det är så spännande att skinnet försöker slita sig ur kroppen.

Alla som har sett en Alien-film, vet att monstret, Xenomorph, är en varelse som man inte vill bråka med.
Om den får tag i dig, blir du dess rymdkebab.
Skjuta den är helt lönlöst. Dess skinn är som pansar. Och prova inte ens att springa ifrån den. Det är självmord.

Har du någon gång drömt om att få uppleva skräcken ifrån klassiska Alien? I Alien Isolation kan du det. Miljöerna är härligt science fiction-aktiga med uns av 1970-talstouch.

Har du någon gång drömt om att få uppleva skräcken ifrån klassiska Alien? I Alien Isolation kan du det. Miljöerna är härligt science fiction-aktiga med uns av 1970-talstouch.

Amanda Ridley ska försöka smyga sig genom de faror som lurar ombord Sevastopol, utan ens att föra det minsta oväsen. Till och med en liten sur fis kan fånga Alienmonstrets uppmärksamhet.
Monstret har otroligt överlägsna sinnen, och är riktigt intelligent. Nyckeln till framgång är att vara smartare än den. Men det är en äkta utmaning, för att jag som spelare har en så stor respekt för det livsfarliga monstret. Minsta snedsteg och det kan stå en dyrt.
Xenomorph är inte det enda hotet ombord dock. Det finns människor därinne som vill försvara sig mot inkräktare. Gärna med skjutvapen.
Och så de förbannade androiderna. De är väldigt sega att ta död på och de är livsfarliga, särskilt när de är flera.

Men helt försvarslös är inte Amanda Ripley. Hon kan samla på sig olika reservdelar för att tillverka till exempel bomber, blinkgranater och medkits för att hela sig själv. Eftersom Alien Isolation är ett spel i förstapersonsperspektiv, så kan Amanda använda sig av skjutvapen men ha i åtanke att det för oväsen. Du vill inte ha ett ursinnigt monster efter dig.
Längre fram så kan man använda en eldkastare för att skrämma bort Alienmonstret men man slukar bränsle vid användning. Det är svårt att hitta mer bränsle åt eldkastaren så använd den klokt.
Att skapa nya grejer är kul men det kan bli jobbigt när man inte har rätt tillbehör för att skapa den grej man vill ha.

Kontrollen är bra och tajt, dock kan det bli krångligt när man ska tillverka grejer. Men den största missen (?) tycker jag är att Creative Assembly ignorerat att ge Amanda Ripley förmågan att hoppa. Alltså, vad fan?
Varför kan man inte hoppa?

Äventyret är rätt stort, det tog mig runt 15-20 speltimmar att klara av det. Men då dog jag rätt så ofta. Men det var värt hela resan, för storyn och själva skräckresan är riktigt tajt. Alien Isolation är bevis nog att genren survival horror fortfarande är hett. Det finns också utmaningar att testa om man vill göra något i tävlingsväg.
Vågar du testa Nightmare-svårighetsgraden, förresten?

Tre plus:
1. Det här spelet är skrämmande. Det är så effektivt att man kippar efter andan när Alienmonstret är i närheten.
2. Atmosfären och miljön är helt klart något som Ridley Scott skulle vara stolt över. Alien Isolation är den perfekta hyllningen till första Alien.
3. Amanda Ripley är minst lika badass som sin legendariska mamma Ellen.

Tre minus:
1. Varför går det inte att hoppa med Amanda Ripley?
2. Ammunition tar slut fortare än vad man tror. Det kan bli väldigt knivigt ifall man råkar ut för de fall man verkligen behöver skjuta.
3. Androiderna är rena plågor. Särskilt när det är flera på en gång som vill ta död på dig.

06_1402071176

Det här vill man inte uppleva när man spelar Alien Isolation. Tro mig. I denna situation så är man mer än körd. Skräcken är total.

Slutsats:

Det här är ett av de bästa filmlicensspelen genom tiderna. Det är till och med det allra bästa Alien-baserade spelet någonsin. Creative Assembly har lyckats ta med den fasanfulla skräcken och den täta atmosfären ifrån Ridley Scotts legendariska film och få ihop ett av de mest genomtänkta smygspelen jag någonsin har spelat. Hjärtat slog i typ 120 km/h när de mest skräckinjagande situationerna inträffade. Den stora respekt jag har för det mardrömslika Alienmonstret bestod fortfarande efter att ha spelat Alien Isolation, för det är ett livsfarligt och intelligent monster utan dess like. Man kan aldrig vara för säker i Sevastopols korridorer. Minsta snedsteg och man är död. Ändå älskar jag detta. Jag älskar att bli trollbunden av den magi vars låga tändes av Ridley Scott. Ett par skavanker dock får mig att inte sätta högsta betyg, men det är fan nära. För det här är ett spel som man inte får bara missa. Det är inte förvånande att svenska spelsidan Svampriket utnämnde Alien Isolation till årets bästa spel 2014 – för det är ett spel med GOTY-klass. Fruktansvärt spännande!

Betyg: En stark fyra av fem.

Alien Isolation finns ute till Playstation 3, Playstation 4, XBOX 360, XBOX One och PC. Jag recenserade Playstation 4-versionen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s