Recension: Hush.


Hush_2016_poster

En del thrillers och särskilt skräckfilmer har ett typiskt koncept.
En seriemördare stalkar en livrädd kvinna och det förekommer en del skrik. Det är man rätt så van med i filmvärlden.

Men så finns det annorlunda filmer som Hush.

Hur är den här skräckfilmen annorlunda jämfört med många andra i samma genre?
Jag ska svara på den frågan med en annan fråga:
Hur skulle man klara sig ifrån en läskig mördare mitt ute i ingenstans när man inte kan höra och prata?
Låt mig förklara handlingen lite mer:

Maddie bor i en stuga mitt ute i skogen. Ända sedan hon var tonåring har hon blivit dövstum. Hon håller på att skriva en bok och det går bra för henne – tills hon ovetande får ett obehagligt besök av en läskig mördare som försöker ta sig in i huset.

Hush är en effektiv skräckthriller som tänker i nya banor. Jag har sett så många filmer där läskiga typer försöker mörda en rädd kvinna men att använda sig av Maddies handikapp är faktiskt ett fräscht tillskott som lyfter filmen.

Tystnaden är nyckeln till Hushs framgång. Väldigt få medel men otroligt effektiva sådana skapar en riktigt spännande film eftersom man sätter sig i Maddies situation. Hon kan inte skrika och hon hör inte något, så hon måste använda sig av sin list för att övervinna galningen utanför.

Hush fokuserar sig på den kvinnliga protagonisten Maddie.  Att hon är dövstum tar den här filmen till en helt annan riktning än i andra liknande filmer.

Hush fokuserar sig på den kvinnliga protagonisten Maddie. Att hon är dövstum tar den här filmen till en helt annan riktning än i andra liknande filmer.

Det var länge sen jag fick se en så välgjord thriller som vågar tänka utanför lådan lite grann. Visst, Hush är förutsägbar i många scener men det är riktigt trovärdigt gjort. Särskilt skådespeleriet är väldigt imponerande. Kate Seigel är perfekt i rollen som Maddie. Bara hennes agerande lyfter upp betyget i filmen avsevärt.
Det är väldigt få karaktärer i Hush, vilket är rätt underligt för en sån här thriller.
Lite kritik: Det finns andra underliga saker som jag inte direkt begriper, som till exempel mördarens motiv. Vad har han för motiv egentligen?
En annan sak som jag inte får grepp på är Maddies relation till en kille som heter Craig. Är han hennes pojkvän eller ex? Det hjälper inte direkt historien och ärligt talat känns det som en utfyllnad.

Hush är en kort film men eftersom det är få karaktärer med i filmen så är det klokt att den är såpass kort. Hade Hush varit en kvart längre så hade det känts rätt utdraget.

Tre plus:
1. Att placera oss tittare i dövstumma Maddies situation är genialt, för det gör Hush mer spännande.
2. Hush känns så trovärdig.
3. Katie Seigel är helt fantastisk som Maddie.

Tre minus:
1. Mördarens motiv är inte helt glasklart.
2. Det finns några tillfällen som inte känns helt hundra, som Maddies relation till (förmodade) expojkvännen Craig.
3. Trots att Hush är rätt nyskapande så finns det klassiska klichéer i filmen.

Maddie låter sig inte knäckas så lätt. Mördaren är livsfarlig, men han möter en färgstark kvinna med många strängar på lyra.

Maddie låter sig inte knäckas så lätt. Mördaren är livsfarlig, men han möter en färgstark kvinna med många strängar på lyra.

Slutsats:
Hush är en frisk fläkt i thriller/skräck-genren. Det är en kort film men riktigt välgjord och spännande som bara fan. Ett extra lyft är Katie Seigel och hennes rollprestation som dövstumma Maddie. Jag satt på helspänn hela filmen igenom och det är ett utmärkt filmval en regnig söndagskväll. Några skavanker finns det, men det vägs upp av den briljanta spänningen.

Betyg: En stark trea av fem.

Hush finns ute nu, bland annat på Netflix.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s