De fem mest intressanta påskäggen i Friday the 13th-filmerna


Glad påsk på er!

I denna tid på året så firas det med sill, nubbe (som på alla andra svenska högtider) och även en hel del ägg.

En av påskens viktigaste tillbehör är givetvis påskäggen, och det är inte bara en oval sfär fyllt med godis. Termen ”easter egg” kan också vara en kul hemlighet som som väl gömda i filmer, spel och tv-serier. Vissa påskägg är till och med synliga mitt framför ögonen på en, och många människor tar fram sina förstoringsglas för att hitta de gömda godbitarna.

Jag har också kikat lite på påskägg, i min absoluta favoritfilmserie Friday the 13th och visst finns det gott om sådana i Jasons filmer. Dessa fem är mina personliga favoriter:

Författaren Brackes efternamn är med i remaken

F13-2009-bracke

Runt omkring slutet av 2000-talet passade författaren Peter Bracke på att skriva minnesvärda boken ”Crystal Lake Memories” där han letar i alla filmernas arkiv, intervjuar alla skådisar och de bakom kulisserna. Han hedras av att Platinum Dunes lånar Brackes efternamn åt sheriffen i remaken, spelad av Richard Burgi.

Boken Necronomicon är med i Jason Goes To Hell

jason-goes-to-hell-necronomicon

De dödas bok, skriven av H.P. Lovecraft, är portalen till ondskan i Evil Dead-filmerna. Många höjde på ögonbrynen när karaktären Steven hittar boken i Voorhees ödelagda hus i mitten av Jason Goes to Hell. Regissören Sam Raimi blev upprörd, med all rätt, för att denna kända rekvisita användes utan lov. Necronomicon finns faktiskt också med i det kommande Friday the 13th: The Game, men med ett annat omslag för att inte spelutvecklarna Gun Media ska råka få stämningar.

Jason Lives har många klassiska namn från skräcken

friday-the-13th-part-vi-jason-lives-deluxe-edition-20090616071704507-000 (1)

Jasons efterlängtade återkomst i Friday the 13th VI: Jason Lives var inte bara en lyckad sådan, filmen har också många bekanta referenser i genren. Regissören Sean S. Cunningham, mannen bakom första Friday the 13th, har sin egen vägsträcka vid namn Cunningham Road – och denna väg förekommer också i Friday the 13th: The Game. Även legendariska John Carpenter hyllas, och en stad är döpt efter hans efternamn. Och låt oss inte förglömma skräckrockaren Alice Cooper som bjuder på flera låtar, bland annat ”The Man Behind The Mask”.

Jason Lives är slashergenrens svar på Frankenstein

fbc921cf22d2c9798b14df05eb2b3edb

Egentligen är denna punkt en fortsättning av föregående påskägg, men jag tycker att det förtjänar ett eget utnämnande. Jason Lives har ett gotiskt tema, med kyrkklockor i soundtracket och den bästa referensen till Frankensteins monster. Precis som Mary Shelleys skräckikon slår blixten ner och väcker Jason till liv från graven. I en scen där Tommy Jarvis ringer till Megan och förklarar vart han är så nämns butiken ”Karloff’s Grocery Store” eller något liknande. Boris Karloff är den mest kände skådespelaren som gestaltat Frankensteins monster.

David Cronenberg gästspelar i Jason X

jasonxcronenberg

Med Oscarsvinnande Flugan, A History of Violence och Scanners på sin meritlista behöver David Cronenberg ingen särskild introduktion. Han ställde upp på att göra ett litet gästspel som en gentjänst åt regissören Jim Isaac i Jason X, men krävde att han skulle bli mördad av Jason i filmen. Ett litet extra påskägg; Cronenberg regisserade även ett avsnitt av Friday the 13th: The Series.

Glad fortsättning på påsken, önskar jag er. Kände du till dessa påskägg?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s