En närmare titt på alla Jasons i Friday The 13th: The Game. (Uppdaterat!)


(Uppdaterat 3/4 2017!)

Jag fortsätter med min vandring och plockar fram förstoringsglaset åter igen, för att ta en närmare titt på Friday The 13th: The Game.
Den här gången ska jag undersöka självaste mördaren; Jason Voorhees.
I jämförelse med de lägerledare som han ska ta död på, har Jason ett eget rörelseschema och spelet erbjuder inte mindre än sju varianter av den legendariska skräckfilmsikonen. I detta inlägg ska jag gå igenom de olika versionerna från olika filmer i serien, jämföra dom och berätta lite om deras styrkor och svagheter.

Jason har fem olika förmågor som kan hjälpa honom komma ifatt hans tilltänkta offer:

  • Morph – han kan teleportera sig till vart som helst på den öppna kartan. Perfekt om han ska hindra folk att laga telefonledningarna eller laga bilarna.
  • (Uppdaterat!) Sense – han kan använda sina starka sinnen genom att upptäcka vart folk gömmer sig, till och med vilka stugor de befinner sig i det ögonblicket. Frekvensen ökar ju längre matchen pågår, och blir ännu starkare när Rage kickar igång.
  • Shift – också en teleporteringsförmåga, men här kan han omvandla sig till en osynlig ande en kort stund. I det skedet får Jason en förstapersonsvy och blir riktigt snabb, det är perfekt om han ska överrumpla en löpande rymmare.
  • (Nytt!) Stalk – Vanligtvis sätts den skräckinjagande musiken igång när Jason är i närheten, men när mördaren använder Stalk kan han förstärka sin Sense inom en kort radie och upptäcka ljud bättre. Det gör även så att musiken stängs av om Jason står still och gömmer sig i ett rum, vilket är utmärkt att överrumpla en lägerledare som letar efter saker i lådor. I stillastående position varar Stalk i tre minuter, men om Jason rör sig avbryts förmågan efter tjugo sekunder.
  • (Uppdaterat!) Rage – Han behöver inte använda sitt vapen för att han ska förstöra dörrar och väggar, han kan bara gå rakt igenom dom utan ansträngning. Sätts igång automatiskt efter dryga halva matchen.

Alla förmågor är inte tillgängliga på en gång, utan låses upp under matchens gång. För att göra spelomgångarna mer rättvisa tar det en stund innan Jason ska använda sina specialare igen. Alla Jasons har olika startvapen, men det är inte bekräftat om man kan byta arsenal när det färdiga spelet väl släpps (jag har dock sett honom använda högaffel i spelet så möjligheten är sannolik). Däremot måste man gå upp i nivå för att låsa upp vissa Jasons och hans mordanimationer.

Det här inlägget kommer att ändras om jag får ny information från utvecklingen, så kika gärna förbi ifall du vill ta reda på det senaste nytt.
Nu kör vi:

friday-the-13th-part-2-1981-steve-daskawisz

Friday The 13th II eller The Town That Dreaded Sundown? Likheterna är slående.

Friday The 13th II: Jason bar en potatissäck över sitt huvud och körde med en hillbilly-aktig stil med hängselbyxor och flanellskjorta. ”Sackhead Jason” är en av de två olika varianter som kan springa fast det ser ut som att han joggar. Både hans Sense och Morph tillkommer oftare medan hans Shift tar längre tid innan den kan användas igen. Han är långsam under vatten och försvaret är lägre än de flesta. I betan fick man gå upp till nivå 13 för att låsa upp honom.
Startvapen: Hackyxa.

friday-the-13th-part-iii-jason-richard-brooker-window

Richard Brooker var en smal man, så man blev tvungen att fylla kläderna så att Jason såg mer biffig ut i del tre.

Friday The 13th III: I betan var det treans Jason man fick starta spelet med. Han kan springa, och precis som Sackhead är denna variant långsammare i vatten. Jason får svårare att slita ifrån sig fickknivar och björnsaxar, plus att hans Sense tar längre tid att återställa sig. Men det övervägs av hans greppstyrka som får det besvärligare för lägerledarna att slita sig loss, och hans vapenstyrka är enastående.
Startvapen: Yxa.

f13th7_shot5l

Den sjunde filmen blev den del som fick genomgå flest klippningar för att slippa NC17-åldersgränsen och allmän bioförbud.

Friday The 13th VII – A New Blood: Sjuans version är en fanfavorit, och i betan så fick man vänta tills man gick upp till nivå 5 för att kunna spela som Kane Hodders första tolkning av Jason. Han är en zombie med bra greppstyrka och därför kan han inte springa, givetvis. Men om du är en lägerledare och ska ta en simtur, så bör du be till Gud att Jason inte hinner ifatt dig för han är jättesnabb under ytan. Sense återställs fort, jämfört med Shift som tar lite längre tid på sig att laddas om.
Startvapen: Machete. (Fast röjsågen i bild vore ju asgrym, eller hur?)

Följande Jasons vann omröstningen om vilka tre versioner som skulle få en plats i spelet:

friday-the-13th-part-vi-jason-lives-deluxe-edition-20090616071704507-000

C.J. Graham spelade Jason i Jason Lives. I Friday The 13th: The Game är det Kane Hodder som gör motion capture åt alla sju Jasons.

(Uppdaterad!) Friday The 13th VI – Jason Lives: Första zombie-Jason som kom tvåa i en omröstning där vilka extra versioner fansen ville ha med i spelet. Det är näst intill garanterat säkert att han inte kan springa. Jag skulle gissa på att han har bra Sense och kan slita sig loss från fällor lättare än de flesta. Personligt talat är sexans tolkning som jag vill spela med mest, förutom Sackhead.
Startvapen: Spjut från kyrkogårdens staket.

part8image

Trots att filmen heter Jason Takes Manhattan, spelades filmen in i Vancouver.

(Uppdaterad!) Friday The 13th VIII – Jason Takes Manhattan: Jason från del åtta kom trea i samma omröstning, något jag tyckte var lite småsurt för den filmen är klart sämst i hela serien. Han är zombie, så att springa är gissningsvis uteslutet. Jag skulle tro att han är snabb under vattnet och har samma greppstyrka som sjuan, men här gör jag en liten avstickare och chansar på att han har sämre återställning på Sense.
Startvapen: Brandyxa, från båten Lazarus.

jason-goes-to-hell-the-final-friday-1993-1080p-bluray-x264-yify-mp4_snapshot_00-06-19_2014-02-20_21-19-47

Kane Hodder spelade Jason för tredje gången i Jason Goes To Hell.

(Uppdaterad!) Jason Goes To Hell: Vinnaren i omröstningen är ett intressant val, för Jason i den skepnad vi är bekanta med är inte med mer än runt 15 minuter i filmen. En sak kan jag bekräfta: Inga kroppbyten, utan en ”vanlig” Jason som dödar folk. Han är den biffigaste varianten så då borde han ha bra greppstyrka och en god hand till vapen. Försvaret borde också vara relativt högt, medan alla hans specialförmågor kan ta längre tid att återställa sig, utom kanske Morph. Jag tror att han är långsam under vatten också. En intressant ändring gjordes av Gun Media: I Jason Goes To Hell var herr Voorhees skadade öga spegelvänt, därav spelföretaget ändrade postition på när de skapade modellen. Däremot är masken oförändrad.
Startvapen: En stor dubbeleggad kastyxa.

Härnäst kommer en exklusiv version:

cwrf2opviaahvcz

Tom Savini sminkar Ari Lehman inför slutet av första filmen. Nej, man spelar inte Jason som barn i spelet.

(Uppdaterad!) Tom Savinis Kickstarter-exklusiva Jason: Den här är jag extra nyfiken på. Tom Savini är splattereffektens gudfader, med filmer som Dawn Of The Dead och The Burning på sin meritlista. Han är också skådespelare, och har varit med i många Tarantino-rullar. Men det är Savini som skapat den unge Jason i första filmen och även den groteskt välgjorda varianten i The Final Chapter.
När Savini fick den stora äran att göra effekterna för spelet, passade han på att göra en helt ny Jason som ingen tidigare har sett. Under Pax East passade Gun Media på att visa enbart ansiktet hos Savinis första Jason på 30 år; en alternativ och demonisk version efter att ha hamnat i helvetet. De glödande ögonen och det vanskapta ansiktet är helt fantastiska, nästan som att jag föredrar Jasons anlete framför den kolsvarta hockeymasken med rivmärken från Freddy Krueger. Den enda möjligheten att få spela som Savinis nya Jason Voorhees var att förhandsboka spelet via Backerkit om man inte har hjälpt till att backa projektet på Kickstarter – vilket är för sent efter 1:a april 2017.

43b8dfd7cd8c283822ee9209baaba2e8

Vilken Jason skulle du vilja provspela som först? Vem är din personliga favorit från filmerna? Är du nyfiken på den exklusiva Jason? Kommentera gärna nedan.

Friday The 13th: The Game kommer under första halvan av 2017 till PlayStation 4, XBOX One och PC.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s